Câți ani de închisoare riscă românii care umblă pe contul de Facebook sau pe cardul partenerului fără acordul acestuia

Căsătoria nu permite și dreptul de acces, de exemplu, la conturile bancare ale soției sau cele de e-mail. Instanța din Iași a condamant un român la închisoare pentru că "i-a violat" corespondența femeii sale și i-a verificat contul bancar. Cu toate că tu cunoști parola partenerului, asta nu înseamnă că ai și acordul pentru acces.

Bărbatul condamnat i-a accesat, în repetate rânduri, conturile soției Foto: Shutterstock
Bărbatul condamnat i-a accesat, în repetate rânduri, conturile soției Foto: Shutterstock

Comunitatea de bunuri a soților nu presupune că fiecare are automat dreptul să intre în corespondența fiecăruia și să acceseze conturile bancare ale celuilalt, în ideea că există un consimțământ prezumat sau că, odată acordat accesul sau cunoscând parola, nu există nicio problemă în a face asta, scrie avocatnet.ro.

Condamnat la închisoare pentru că a accesat conturile soției 

Curtea de Apel Iași a pronunțat o hotărâre definitivă cu privire la un astfel de caz, în 2020, în care soțul acuzat de accesarea conturilor soției, fără permisiunea ei, a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare (cu amânarea aplicării pedepsei) pentru faptele penale următoare: accesul ilegal la un sistem informatic, violarea secretului corespondenței și transferul neautorizat de date informatice.

Soțul a intrat în e-mailul soției 

Soțul condamnat a intrat de câteva zeci de ori în e-mailul soției sale, a deschis mesaje și a transmis către sine informații pe care le-a găsit în contul acesteia. Acesta i-a accesat contul de Facebook și a intrat în contul bancar propriu al soției pentru a genera rapoarte și extrase de cont, să vadă ce sume de bani intră și sunt retrase din contul respectiv.

Cum s-a justificat bărbatul

Vinovatul a recunoscut toate aceste fapte și s-a motivat în următorul fel: soția i-a acordat o dată permisiunea, atunci, dacă ea nu și-a schimbat parola, a considerat că e liber să intre ori de câte ori dorește în respectivele conturi.

Judecătorii l-au contrazis. Nu există o prezumție de consimțământ, iar comunitatea de bunuri nu presupune în niciun caz că soții renunță la viața personală prin căsătorie, la inviolabilitatea corespondenței (adică dreptul de a ști numai destinatarul ce mesaje și scrisori primește). Permisiunea trebuie dată de fiecare dată, pentru că vorbim de chestiuni private și apărate de lege la fel pentru persoana căsătorită și pentru cea necăsătorită.

Căsătoria nu conferă dreptul de acces la conturile soției

,,Cât timp dispozițiile legale privind căsătoria nu conferă soțului drept de acces la conturile celuilalt soț, ci dimpotrivă, mențin independența acestuia în administrarea lor, inculpatul trebuia să aibă permisiunea persoanei vătămate pentru acces, indiferent că avea cunoștință de parolele de sistem sau nu", au spus judecătorii în hotărâre.

Trebuie cerută permisiunea, de fiecare dată, pentru a avea acces la cont

Nu contează, așadar, dacă se cunosc parolele. Trebuie cerută permisiunea, de fiecare dată, când se dorește accesul la conturile celuilalt soț. În Codul civil există o prevedere legală de care judecătorii s-au folosit pentru a aplica raționamentele lor: ,,Un soț nu are dreptul să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț".

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net