Câți oameni locuiau în orașele României Mari? Rezultatele suprinzătoare ale recensământului din 1930

În anul 1918, noi teritorii intră înăuntrul hotarelor României, iar odată cu acestea, țara noastră experimentează un salt brusc al numărului de locuitori, cât și o nevoie de a lega infrastructura existentă în aceste zone într-un singur sistem național. Câțiva ani mai târziu, recensământul din anul 1930 ne arată care era situația în România Mare, în ce privește numărul locuitorilor din orașe.

Bucureștiul era orașul cu cea mai mare populație în România Mare
Bucureștiul era orașul cu cea mai mare populație în România Mare

În acea vreme, gradul de modernizare al unei țări era determinat de cât de urbanizată era națiunea, iar în România deja începuse un puternic curent de migrație către mediul urban, chiar și înainte de venirea la putere a regimului comunist. În decembrie 1930, recensământul efectuat în țara noastră arăta că România avea puțin peste 18 milioane de locuitori, în total, iar situația în orașe era una fascinantă.

Acest recensământ a mai arătat că, la acel moment, în mediul urban trăiau 3,632,178 de oameni. Iar cum mulți țărani făceau naveta către orașe, pentru a-și vinde produsele, devenea mult mai ușor pentru aceștia să locuiască permanent în mediul urban, pe măsură ce distanțele erau tot mai mari. Acest lucru ce a însemnat o creștere a populației în orașele României, în acea perioadă.

Care era cel mai mare oraș din România Mare

La fel ca și acum, Bucureștiul era cel mai mare oraș din România, chiar și în anul 1930. Capitala țării avea o populație de 631,288 de oameni, iar tot mai mulți oameni din mediul rural alegeau să se îndrepte către orașe, mai ales către București.

După București, cele mai mari orașe ale României în 1930 se găseau în Moldova. Chișinăul avea nu mai puțin de 117,016 de locuitori, iar la scurtă distanță în urma lui se afla Cernăuți, unde trăiau nu mai puțin de 111,147 de oameni.

Rezultatele fascinante ale recensământului din 1930

Tot în Moldova, Iașiul avea și el o populație impresionantă! Acest oraș important avea 102,595 de locuitori în anul 1930, în timp ce mai la sud, Galațiul, care la acea vreme se mândrea cu un important șantier naval, avea 101,148 de cetățeni, potrivit historia.ro.

Foarte puțin mai la sud de Galați, orașul Brăila se mândrea și el cu o populație impresionantă. Nu mai puțin de 68,310 de oameni trăiau în acest important centru comercial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
dacian captura observator jpg
test inteligenta istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net