Ce a simțit Bogdan Petricescu Hașdeu, la 6 luni de la moartea fiicei sale. Ar fi fost bântuit de Iulia în castelul Cantacuzino

În anul 1888, fiica lui Bogdan Petriceu Hașdeu este răpusă în mod tragic de tuberculoză, la vârsta fragedă de 18 ani. Împietrit de durere, tatăl ei va face tot posibilul pentru a rămâne aproape de fiica lui, iar cavoul tinerei, din Cimitirul Bellu, ar fi fost proiectat după indicațiile ei, date în timpul ședințelor de spiritism.

Cavoul Iuliei Hașdeu / foto: Cimitirul Bellu
Cavoul Iuliei Hașdeu / foto: Cimitirul Bellu

Unul dintre cele mai misterioase cavouri din Cimitirul Bellu aparțile Iuliei Hașdeu, tânăra de doar 18 ani răpusă de tuberculoză. Tatălui ei i-a fost greu să facă față despărțirii de fata sa, așa că a încercat tot posibilul pentru a rămâne în legătură cu aceasta, chiar și pe lumea de dincolo. Iar potrivit informațiilor de la adevarul.ro, cavoul tinerei este proiectat după indicațiile ei, date în timpul unor ședințe de spiritism.

„Trecuseră şase luni dupa moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primavara nu sosise încă. Într-o seara umedă şi posomorâtă şedeam singur în odaie, lângă masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hartie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fără ca s-o ştiu, mâna mea lua un creion şi-i rezema vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic. Deodată mână mea se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi cetii acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu»" - (Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns). Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele”, scrie Hașdeu  în cartea „Sic Cogito”.

Cel mai misterios cavou din Cimitirul Bellu

Cavoul ar fi fost proiectat după indicațiile tinerei / foto: Cimitirul Bellu
Cavoul ar fi fost proiectat după indicațiile tinerei / foto: Cimitirul Bellu

După ce a citit aceste rânduri, tatăl îndurerat a făcut tot posibilul pentru a rămâne aproape de fiica sa, devenind extrem de interesat de spiritism. De aceea a și construit misteriosul cavou al tinere, în Cimitirul Bellu, după o ședință de spiritism. Acesta a fost proiectat în așa fel încât pașii celor care vizitează mormântul se aud direct în coșciugul tinerei. Iar ceasul de pe mormânt obișnuia să arate doar ora la care a murit Iulia Hașdeu.

Inscripția „Mai Ședi Puțin” semnifică un mesaj pe care B. P. Hașdeu a dorit să îl transmită Iuliei, că va muri curând, iar cei doi se vor reîntâlni. De asemenea, la Câmpina, savantul a ridicat un templu de spiritism, dedicat fiicei sale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net