Ce conţine, de fapt, laptele pe care îl cumperi de Lidl, Mega Image sau Carrefour. Puțină lume citește eticheta

Calitatea laptelui pe care îl achiziționezi din supermarket, mai precis de la marile lanțuri de magazine Lidl, Kaufland, Auchan, Mega Image sau Carrefour, este adesea o necunoscută pentru mulți consumatori.

Ce conţine, de fapt, laptele pe care îl cumperi de Lidl, Mega Image sau Carrefour / foto: Pixabay
Ce conţine, de fapt, laptele pe care îl cumperi de Lidl, Mega Image sau Carrefour / foto: Pixabay

Dacă nu ești obișnuit să verifici eticheta produselor din supermarket, inclusiv a laptelui și produselor lactate, te expui riscului de a cumpăra alimente toxice sau care pot avea efecte negative asupra sănătății. Poți să crezi că investești în produse bio și sănătoase pentru organism, când, de fapt, nu este cazul.

Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), Costel Stanciu, a subliniat greșeala pe care o fac mulți români atunci când cumpără lapte din marile magazine. El și alți experți din domeniu au analizat atent mai multe sortimente de lapte.

Printre mărcile testate se numără: Poiana Florilor, Olympus, Carrefour, 365, Covalact de Țară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Mili, Proxi, Vadul Laptelui, Muller și Fulga.

Ce au descoperit experții și ce lapte ar trebui să alegem

Laptele poate avea un conținut de grăsime de 3% sau 5%, iar Costel Stanciu menționează că laptele cel mai bun este cel nestandardizat, adică produsul care nu a fost parțial smântânit sau nu are alte adaosuri.

„Regretabil, 99% dintre consumatorii obișnuiți de lapte nu pot distinge, bazându-se pe informațiile de pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum este laptele proaspăt muls de vacă. Aceasta este o realitate evidentă din oferta de lapte de consum disponibilă în marile lanțuri de magazine”, a transmis Costel Stanciu.

Dintre mărcile testate, doar două produc lapte nestandardizat: Lăptăria cu caimac, care utilizează lapte pasteurizat la temperatură joasă, și Muller, un produs din Germania tratat termic prin procedeul UHT.

În ceea ce privește laptele standardizat, acesta este supus proceselor de prelucrare și poate conține lapte praf, lapte parțial smântânit sau grăsimi din lapte.

„Este adevărat că cel mai bun lapte este cel obținut de la animale sănătoase, hrănite natural și manipulat în condiții igienice, consumat cât mai proaspăt posibil.

Dar câți dintre consumatorii contemporani din orașe au acces la această opțiune? Pentru aceștia, cel mai important este ca laptele de consum să fie sigur”, a subliniat prof. univ. dr. Ion Schileru de la ASE București.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
hol spital jpeg
eurovision jpg
Dealul Sanpetru din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (57) jpg
Heatwave (1) 1712718758115 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net