Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi

Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă "negru") era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit. Acesta era o alternativă accesibilă pentru cafeaua autentică, care putea fi scumpă sau greu de procurat în anumite perioade. Aroma distinctă și savoarea sa îl făceau foarte apreciat, în special în localuri și cafenele.

svartul, bautura bucurestenilor interbelici jpg

Ce avea special șvarțul?

Pe lângă gustul ușor amărui, șvarțul avea și o componentă socială. Consumul său era o parte importantă din viața cotidiană, fiind servit în cafenelele boeme din centrul Bucureștiului. Locurile precum Capșa sau cafenelele din zona Lipscani erau adesea frecventate de scriitori, artiști și oameni de afaceri, care petreceau ore întregi discutând și savurând această băutură simplă, dar plină de farmec.

Unde se găsea?

Șvarțul se găsea în cafenelele și restaurantele bucureștene, dar și în gospodăriile obișnuite. În cafenele, era servit simplu, alături de un pahar de apă rece. În perioada interbelică, unele localuri din București deveniseră renumite pentru atmosfera lor vibrantă și pentru șvarțul excelent pe care îl serveau. Zona Lipscani și bulevardul Elisabeta erau epicentrele vieții sociale, locuri în care șvarțul era o constantă a meniurilor.

Astăzi, șvarțul este mai puțin cunoscut, dar rămâne un simbol al epocii interbelice, evocând nostalgia vremurilor în care Bucureștiul era considerat „Micul Paris”.

Pentru a prepara șvarțul astăzi, ai nevoie de câteva ingrediente simple și ușor de găsit:

Ingrediente:

2-3 linguri de cicoare măcinată sau orz prăjit măcinat (se găsesc în magazinele naturiste sau online)

Apă fierbinte

Opțional: zahăr, lapte de soia sau migdale (pentru o variantă vegană)

Mod de preparare:

Prepararea bazei: Adaugă cicoarea sau orzul măcinat într-o cană (aproximativ 2-3 linguri, în funcție de intensitatea dorită).

Fierberea apei: Fierbe apă (aproximativ 200 ml) și toarn-o peste ingredientele din cană.

Infuzarea: Lasă băutura să infuzeze timp de 5-10 minute, amestecând ocazional pentru a intensifica aroma.

Opțional: Poți adăuga zahăr, miere sau lapte vegetal, în funcție de preferințele tale.

Această rețetă simplă îți va oferi o băutură cu un gust ușor amar și o aromă caldă, perfectă pentru a evoca tradiția interbelică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și soția sa, Alejandra Silva, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nicolae ceausescu jpg
hotelul scorilo din poiana marului webp
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gara brasov jpg
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
apartament pixabay jpg
de la promisiuni la ac iuni chiar renun a firmele la ouale de la gaini chinuite jpg
slovacia, destinatia ideala de sarbatori jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net