Ce este în străinătate și nu găsești în România. Întrebarea care i-a stârnit pe românii plecați, dar și pe străinii din țara noastră

Ultima actualizare:

Plecați în vacanțe, cu serviciul sau stabiliți definitiv peste hotare, românii care simt gustul „străinătății” descoperă repede acel ceva care le-a lipsit permanent în propria țară. Sute de români care au cunoscut oamenii, educația și stilul de viață din alte țări au răspuns punctual la întrebarea lansată pe o rețea socială: „Ce anume vă place în străinătate și nu găsiți sau nu vă place în România?“

strada italia foto pixabay

Românii din diaspora au spus că își iubesc țara fără doar și poate și că dacă aceste neajunsuri nu ar mai fi în România ar reveni imediat acasă.

„Nu există comunitate”

Întrebarea: „Ce anume vă place în străinătate și nu găsiți sau nu vă place în România?“ a stârnit discuții în mediul online atât din partea românilor aflați în străinătate, dar și din partea străinilor stabiliți în țara noastră. Răspunsurile sunt dintre cele mai diverse.

Iată ce au răspuns românii:

„Oameni care se respectă, civilizați, nivel de trai ridicat“, spune un român.

Același lucru este confirmat și de un alt respondent la discuție:

„Nu mai suport lipsa completă de respect pentru cei din jur. Era o perioadă când speram că tinerii vor crește și va dispărea problema asta, dar realizez pe zi ce trece că sunt absolut identici (deh, cineva i-a și crescut). În fiecare concediu realizez că problema nu se ameliorează deloc, ba devine din ce în ce mai rău“.

„În România nu există comunitate. Toți își văd de apartamentul lor unde îl fac ultra modern și lux, dar blocul cade jos și putrezește, gunoaie în față, mașini una peste alta. Aceeași treabă și cu case, toți stau în ograda lor și nu se gândesc la alții“, este un alt răspuns la întrebarea care i-a stârnit pe români.

image

Altcineva apreciază că solidaritatea este ceea ce ne lipsește:

„În România individualismul a ajuns la un nivel mult prea mare și este parte din problema politicii românești“.

Educația și infrastructura percară

Mulți dintre românii sunt de părere că cea mai mare problemă în țară ține de educație.

„Educația. Și tot ce curge din ea: civilizație, respect, bunăstare, comunitate...“, crede utilizatorul Kozo.

„Cultură. Dacă mergi în străinătate și întrebi care sunt operele lui Verdi, o să ți numească cel puțin 7. În România, o să știe cel puțin 70 manele“, completează un alt român.

„Trenuri curate, rapide, din oră în oră sau chiar mai frecvente, pe toate rutele importante și turistice (în Elveția, Italia, Germania, Austria, Spania, Franța)“, spune altcineva.

„Trotuarele pline de mașini”

Românii care revin în țară din concedii sau vin în vizită la rude, cât și străinii care d8i diverse motive locuiesc în țara noastră spun că mașinile parcate pe trotuare sau pe spațiile verzi reprezintă un obicei urât în România pe care nu îl întâlnești în alte țări.

„Când plec în vacanțe și ajung în țări cu apă caldă și văd trotuare libere cât vezi cu ochii, fără mașini parcate pe ele, parcă simt că nu este adevărat. Numai chestia asta mi se pare că e o schimbare enormă și denotă o mulțime de alte lucruri: că lumea e mai empatică, mai civilizate, că reguli există și se respectă.

Apoi mă întorc în Românica și de la aeroport sunt deja mașini parcate pe spațiul verde, pe trotuar“, apreciază un alt comentator.

masina parcata pe trotuar

Ce spun străinii care locuiesc în România

„În cazul meu (Germania):

1. Respectul pentru natură.

2. Mai puțină poluare.

3. Infrastructură multă, variată și relativ bună.

image

Parcatul mașinii neregulamentar = amendă! Dacă nu respecți indicatorul “Feuerwehrzufahrt”, îți ridică mașina. Dacă între timp pleci, îți trimite factură cu 80% din costurile ridicării mașinii (pe motiv că ei au venit până la fața locului, dar nu te-au mai găsit). Trotuarele sunt pentru pietoni. Pistele de biciclete sunt late și disponibile pe ambele sensuri de mers.

5. Parcuri multe și întreținute.

6. Clădirile se construiesc cu cap și nu sunt permise abateri de la arhitectură, ori planul aprobat. Aici nu-și face nimeni balcon extins la parter, cu ieșire în stradă. 

7. Respectul față de angajați. Cel puțin pe unde am lucrat, am fost mereu respectat și nu am avut niciodată parte de comportament neadecvat ori presiuni.

8. Greu de crezut, dar adevărat: costurile cu mâncarea, produsele de igienă și curățenie sunt foarte asemănătoare cu cele din România. Ba chiar mai ieftine în anumite cazuri“.

„În metrou aproape mă împing în alt județ ca să treacă“

Un american stabilit de 13 ani în România spune că duce lipsa anumitor aspecte simple din țara lui, precum liniștea.

Stau în România de 13 ani. Sunt din SUA și imi este dor de următoarele din țara mea:

Liniște. Nu auzeam sirene multe, claxonare excesivă, muzică dată tare la 3 dimineață. Nici chiar în orașele mai mari.

Pot să mă plimb oriunde și nu miros țigară.

În mall-uri, merg fără să vină cineva spre mine așteptându-se să mă mut eu. Nu sunt paznici în magazine care se uită la fiecare 5 secunde la ce fac.

Politețe. Am avut cazuri unde au strănutat spre mine și nici măcar nu au spus îmi cer scuze. În metrou aproape mă împing în alt județ ca să treacă și nici măcar nu își cer scuze”, este mesajul unui cetățean sabilit în România. 

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net