Ce etaj este cel mai sigur în cazul unui cutremur. Unde ai cele mai mari șanse de supravieţuire
Panica provocată de seisme este în creştere, mai ales că statisticile arată că aproape jumătate din locuințele din România au peste 50 de ani și au ieşit deja din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă. Și totuși, care este cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur?
Sunt puține șanse ca seismele să fie anticipate, iar oamenii trebuie să acționeze rapid și precis în astfel de cazuri, indiferent de locul în care se află. Cutremurele sunt simțite diferit în fucnție de etaj, astfel că oamenii trebuie să știe ce măsuri trebuie să ia. Atacurile de panică sunt frecvente în cazul cutremurelor și pot duce la deces dacă nu sunt gestionate corect.
Anul trecut, cutremure devastatoare au avut loc în multe părți ale lumii. Mulți oameni și-au pierdut viața, iar imaginile au fost apocaliptice. Vestea bună, însă, este că în România nu s-a mai întâmplat așa ceva de mai bine de 40 de ani.
Cel mai sigur etaj în caz de cutremur
Specialiștii spun că, în cazul unui cutremur puternic, etajul blocului în care locuiești poate face diferența. Părerile sunt împărțite în această privință: unii oameni se simt mai în siguranță la parter, în timp ce alții preferă etajul doi. De fapt, totul depinde nu numai de intensitatea cutremurului, ci și de construcția clădirii.
Marius Marinescu, specialist în construcții civile, spune că, în cazul unui cutremur major, persoanele care locuiesc la nivelul superior al unui bloc au mai multe șanse de supraviețuire. Conform acestuia, în timpul unui seism major, structura clădirii poate ceda pe verticală, iar planșeele pot cădea unul peste altul. Asta îi ajută pe cei care locuiesc la ultimul etaj să fie mai puțin expuși pericolelor.
Prin urmare, a sta la ultimule etaje ale unei clădiri înalte este practic mai sigur decât a sta în plină stradă, în mijlocul debandadei de oameni înspăimântați. Specialistul în construcții civile susține că acest lucru a fost văzut și la cutremurul devastator din martie 1977, când cei care se aflau la etaje superioare au reușit să supraviețuiască.