Turcia este în alertă după ce mai multe cutremure au lovit nordul Anatoliei. Sunt răniți și multă panică

O serie de cutremure de intensitate diferită, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, a zguduit joi mai multe regiuni din Turcia fără a provoca victime, dar punând regiunea în alertă, transmite AFP. Toate cutremurele şi replicile s-au produs la o adâncime de mai puţin de 6 kilometri, au transmis autoritățile. Mai multe școli au fost închise, iar pentru localnicii care vor să se pună la adăpost pentru că locuințele lor sunt în zona de risc, s-au pus la dispoziție centrele sportive. 

Oameni răniți și multă panică 

Mai multe cutremure de suprafață au zguduit Turcia. Foto: Arhiva/ Profimedia Images
Mai multe cutremure de suprafață au zguduit Turcia. Foto: Arhiva/ Profimedia Images

Cel puţin trei cutremure au fost resimţite după-amiaza târziu şi spre seară în regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei. Cel mai puternic seism a avut o intensitate de 5,6 grade, iar în urma acestuia o persoană a fost rănită şi s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca.

La faţa locului au fost trimise vehicule de intervenţie şi ambulanţe", a spus ministrul pe reţeaua X.

Agenţia locală de ştiri AHI a raportat cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să îşi părăsească locuinţele.

Acest ultim cutremur a fost resimţit în special în marele oraş de coastă Samsun, unde nu au fost raportate victime.

Ministrul de Interne Ali Verlikaya a declarat că "monitorizează situaţia", în timp ce guvernatorul districtului Tokat, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, şi o delegaţie de la Afad, agenţia de ajutor guvernamentală turcă, au făcut o vizită la faţa locului.

Seismele au avut loc la mică adâncime

Conform Afad, epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ. El a fost urmat de trei replici şi a fost resimţit şi în principalul oraş al regiunii, Sivas.

Toate cutremurele şi replicile s-au produs la o adâncime de mai puţin de 6 kilometri, a spus Afad.

În mai multe districte ale regiunii afectate de seisme, guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre sportive şi centre instituţionale pentru a le pune la dispoziţie locuitorilor care preferă să îşi părăsească locuinţele.

Întreaga regiune este situată pe falia Anatoliei de Nord, o zonă deosebit de activă, considerată ca prezentând un risc major de cutremur.

Sudul şi sud-estul Turciei au fost afectate pe 6 februarie 2023, la ora 4:17 a.m., de un cutremur violent de 7,4 grade, care a provocat moartea a 56.000 de persoane, potrivit bilanţului oficial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Tabula Regia Tg  Mures jpg
image png
heavy rain 4864257 1280 jpg
ODAmaD00NDAmaGFzaD1jYTVhMGQyNDBkZDBjM2M3NzJhZmUyMDlmMmFlODMzZA== thumb jpg
Banner test iq
dn1 in perioada interbelica jpg
Printesa Anne sora Regelui Charles 2 jpg
clock 650753 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net