Ce faci dacă te muşcă un şarpe. 10 sfaturi care îţi pot salva viaţa

Ultima actualizare:

    Așa arată mușcătura de șarpe veninos
Așa arată mușcătura de șarpe veninos

Vara este şi sezonul drumeţiilor pe munte, nu numai al vacanţelor pe litoral. Însă pentru a se relaxa şi a se bucura de aerul curat, turiştii trebuie să aibă în vedere câteva reguli de bun-simţ care le pot salva chiar viaţa în unele cazuri. Astfel, trebuie să nu se îndepărteze de la traseu, să fie atenţi la stânci sau să nu cadă în prăpastie şi să se protejeze de reptile. Pericolul de a fi muşcaşi de vipere este foarte mare.

Şerpii ies şi se odihnesc la soare, în această perioadă, astfel că oricând vă poate ieşi în cale un astfel de exemplar . Salvamontiştii şi medicii spun că în această perioadă se înmulţesc muşcăturile de şerpi şi acest lucru este posibil din cauză că turiţtii intră în panică şi agită şarpele, în loc să se îndepărteze de acesta. Autorităţile atrag atenţia că trei sferturi dintre mușcături apar la persoane imprudente care ating reptilele. De aceea, pentru a evita evenimentele de acest fel, este important să nu pășim și să nu ne așezăm pe pământ până nu verificam locul, iar dacă am observat un șarpe, să ne îndepărtam.

Citeşte şi: Ai visat șerpi? Viața ta e pe cale să se schimbe!

Este foarte important de ştiut că viperele sunt foarte veninoase, iar muşcătura lor poate duce la moarte în câteva ore, dacă nu se intervine urgent. Iată ce sfarturi ne dă Dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi

1.Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.

Citeşte şi: Minune! Șerpii Maicii Domnului au apărut, luni, la biserica din Kefalonia2.Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu actiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.3.Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.4.Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

Citeşte şi: Război cu şerpi pentru o casă5.Toaletaţi plaga cu apă şi săpun6.Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica râspândirea veninului în fluxul sangvin.7.Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.8.Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente. 9.Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.10.Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.

Citeşte şi: O ploieşteancă şi-a găsit casa plină de şerpi FOTO

Cum să ne ferim de şerpi

1.Ca regulă generală dacă nu vrei să te muşte vreun şarpe nu intra în contact intenţionat cu el.2.Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din muşcaturile de şarpe pe care le-am tratat erau la pacienţi care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărţuit, încercând uneori să-i omoare.3.Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi muşcat de reptile.4.Nu incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi nu încercaţi să aspiraţi veninul.  Metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi iar ,,buzunarul de venin” nu se află la locul muşcăturii . În plus, circa 20% din muşcăturile de şarpe sunt ,,uscate”, total lipsite de venin, aşa că orice incizie creaza doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.5.Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

Citeşte şi: N-a păţit nimic după ce s-a lăsat muşcat de 100 de şerpi veninoşi6.Nu aplicati un dispozitiv de aspiraţie. (puteţi leza tesuturile)7.Nu aplicati garouri ce restricţionează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice.

Potrivit Salvamont, singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul tării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpați și la altitudini de peste 2.000 de metri.

Citeşte şi: Uite ce şarpe trăieşte în România!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
masina de spalat shutterstock 1806195001 jpg
meghan retete jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net