Ce înseamnă, de fapt, expresia „Casă de piatră!” Puțini știau asta
Expresia „Casă de piatră” este cea mai des folosită atunci când vrem să facem urări tinerilor căsătoriți. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care știu care este adevărata definiție a acestei urări.
Ce simbolizează cu adevărat expresia „Casă de piatră”
Atunci când un cuplu se căsătorește, cei din jur le urează „Casă de piatră”. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu de unde provine, de fapt, această expresie. Potrivit Bibliei, casa simbolizează „adunarea împreună” a creștinilor.
Construcția ei semnifică începuturile Creației Lumii, iar „pietrele” reprezintă rezistența ei. Acest lucru presupune că oamenii care au credință dau viață altora. Fiecare prunc simbolizează o nouă „piatră” a credinței și un nou început.
Mai mult, atunci când vorbim de casă, nu facem neapărat referire la construcția propriu-zisă, ci mai degrabă la un spațiu spiritual al oamenilor care locuiesc în acest adăpost. Astfel, prin îmbinarea celor două cuvinte „Casă de piatră”, le urăm mirilor, de fapt, „Întemeiați cu credință în Dumnezeu și iubire de oameni, o familie numeroasă!”, conform Bibliei.
Această urare reprezintă ceva metaforic, iar atunci când apropiații le adresează cuplului proaspăt căsătorit această expresie, aceștia se referă la stabilitate, iubire, căsnicie solidă, trăinicie, putere, ocrotire, înțelegere și respect. Piatra se referă la rezistența temeliei unei căsnicii, precum o cetate solidă, indestructibilă, în care omul nu se poate băga. De aceea, în timpul ceremoniei religioase, preotul le spune mirilor „Ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă!”
O tradiție din vechile timpuri spune că piatra era dătătoare de copii
Potrivit unei tradiții din popor, piatra era dătătoare de ploaie, adică de belșug. În ziua nunții, mirii obișnuiau să invoce pietrele pentru că aveau convingerea că acestea le pot dărui copii și le protejează căminul. De asemenea, femeile le lipeau de trup pentru a atrage dragostea și fertilitatea.