Ce să alegem între implant dentar sau punte dentară?
Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, cu siguranță lipsa dinților îți va afecta viața prin felul în care mănânci, vorbești sau ai încredere în tine.
Din păcate, acest lucru aduce și mai multe dezavantaje privind sănătatea ta orală cum ar fi:
- estetica feței, zâmbetul, contractura musculară, poziția dinților.
- la maxilar - masa osoasă, probleme de masticație, igiena orală.
După pierderea unui dinte este important să te hotărăști, destul de repede, ce modalitate de înlocuire alegi. Acest lucru te va ajuta să minimizezi efectele negative pe care le are pierderea unui dinte asupra asupra osului, gingiei și a dinților rămași.
Cum pot să-mi înlocuiesc dinții lipsă?
Înlocuirea dinților lipsă se poate face cu implanturi dentare sau punte dentară, în funcție de mai multe criterii se alege metoda de tratament corectă pentru fiecare pacient în parte.
Implantul este cea mai avansată și eficientă formă de restaurare a dinților pierduți și reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural.
Aceasta reprezintă cea mai bună alternativă de înlocuire a dinților pierduți deoarece nu sacrifică dinți naturali, se integrează perfect în maxilar și ajută la păstrarea volumului osos.Toate celelalte tratamente alternative (punțile pe dinți naturali sau protezele parțiale mobile) implică sacrificarea de dinți naturali.
Ce este puntea dentară?
Este una dintre cele mai utilizate metode de restaurare dentară, însă condiția esențială pentru reușita acestui tratament este imobilitatea dinților. Aceștia trebuie să fie bine fixați în os pentru a putea susține puntea. De asemenea, spațiul rezultat în urma pierderii dinților nu trebuie să fie mai mare decât capacitatea dinților restanți de susținere.
Avantajele punților dentare:
- Sunt mai puțin costisitoare față de tratamentul pe implanturi.
- Odată ce restaurarea protetică a fost aplicată nu există riscul ca punțile dentare să fie respinse de țesuturile pe care se aplică.
- Executate și întreținute corect, punțile dentare sunt lucrări cu care pacienții se obișnuiesc într-un timp relativ scurt și care le asigură un confort masticator și estetic ridicat dacă sunt confecționate din materiale de înaltă calitate.
- Sunt necesare mai puține ședințe la stomatolog.
Cât costă o punte dentară?
Deși puntea dentară este mai puțin costisitoare comparativ cu implantul, sunt și anumite dezavantaje de care trebuie sa ținem cont:
- pentru a putea fi inserată, trebuie să fie șlefuiți dinții vecini, care vor fi dinții stâlpi pentru viitoarea lucrare protetică. Punțile dentare sunt indicate atunci când dinții învecinați sunt afectați de carii, astfel încât șlefuirea și acoperirea cu o coroană a dintelui să fie justificată.
- Solicitarea crescută a dinților stâlpi. Aceștia suportă propria lor funcție masticatorie, dar și a dinților pierduți. În același timp, țesuturile parodontale care înconjoară dinții suferă.
- Durata de viață a unei punți dentare, corect realizată și susținută de dinți stâlpi sănătoși, este în general de peste 10 ani. În timp osul în zona edentată se mai resoarbe, iar sub corpul de punte apare un spațiu. Astfel, după o anumită perioadă de timp, puntea dentară se va înlocui cu o punte nouă perfect adaptată la situația din prezent.
În trecut, când implanturile dentare nu erau încă disponibile, decizia era simplă. Astăzi, în urma pierderii dinților, medicii specialiști stomatologi întotdeauna vor recomanda protezarea pe implanturi ca fiind varianta cea mai durabilă care nu implică dezavantajele punții dentare. O punte dentară pe implanturi este de preferat unei punți cu sprijin pe dinții naturali. Întotdeauna este bine să discutați avantajele și dezavantajele fiecărei soluții de tratament înainte de a lua decizia finală.
Contraindicațiile implantului dentar se adresează:
- pacienților sub 18 ani
- persoanelor care au tratament cu bifosfonați pentru osteoporoză sau cancer și nu doresc să îl întrerupă
- tumori maligne active sau afecțiuni osoase severe
- radioterapie la oasele maxilare sau alte afecțiuni care pot influența osteointegrarea implantului cu succes.
Așadar, implantul dentar este o soluție ideală dacă:
- există suficient os pentru a susține implantul sau pacientul acceptă și tratamentele de adiție sau augumentare de țesuturi: dure (os) și moi (gingii și mucoase)
- dinții apropiați de cel lipsă sunt perfecți
- în edentație totală când pacientul nu dorește protezarea mobilă
- pacientul poate fi supus unei intervenții chirurgicale fără restricții.
Ce trebuie sa fac înainte de a lua o decizie?
Ca și pacienți, trebuie să luăm în considerare avantajele și dezavantajele fiecărui tip de tratament înainte de a face o alegere, pentru a ne bucura de un zâmbet cât mai sănătos și frumos.
Echipa medicală specializată cu o vastă experiență în domeniul chirurgiei și esteticii dentare, materialele de calitate și tehnologia de vârf sunt lucrurile pe care pacienții trebuie sa le caute atunci când doresc tratamente reușite și de lungă durată.
"Premergător unui astfel de tratament, cavitatea orală trebuie asanată de orice infecție sau inflamație, fie dentară, osoasă sau gingivală înainte de începerea tratamentului propriuzis care presupune implanturi sau o punte dentară. Adreseaza-te medicului tău stomatolog pentru a primi o recomandare personalizată, adaptată optim nevoilor tale de tratament dentar." Dr. Dragos Popescu, medic stomatolog în echipa de chirurgie a clinicii DentalMed, Centru de Excelență în Implant Dentar