Ce să faci ca să nu ajungi la divorţ? Comunică-ți nevoile în mod deschis
O relație presupune două persoane, unde fiecare are partea lui de responsabilitate, în ceea ce privește relația.Tendința de a da vina pe partener, spunând că e numai din cauza lui, că el a greșit și că el este cel care trebuie să se schimbe, atunci când intervine o situație problematică, duce de cele mai multe ori la o relație disfuncțională și în cele din urmă, la despărțire.
Important este să nu se caute un singur vinovat, ci ambii parteneri să reflecteze la ceea ce ar putea să facă ei diferit pentru a putea depăși problema în cauză. Astfel, dacă simți că omul de lângă tine este cel potrivit și vrei sa menții relația de cuplu, îndreaptă-ți atenția asupra propriei relații.
Concentrează-te pe propria relație, apreciază părțile bune ale acesteia și ale partenerului, încearcă să îmbunătățești lucrurile care nu merg așa de bine și nu uita să îi comunici partenerului ceea ce apreciezi la el, în loc să îi reproşezi constant doar ceea ce nu face bine și ceea ce te nemulțumește.
Învață să faci compromisuri sănătoase, adică acele compromisuri care nu contrazic valorile tale de bază. O relație este despre negociere, unde fiecare partener vine cu propriul set de așteptări, dorințe și experiențe și unde cheia este să faceți un set comun, ținând cont de nevoile amândurora. Asumă-ți partea ta de responsabilitate în relație, recunoaște că și tu ai contribuit la apariția unei anumite probleme și discută cu partenerul despre cum puteți remedia lucrurile.
Comunică-i deschis persoanei de lângă tine nevoile, dorințele, emoțiile și așteptările tale. Este important să spui aceste lucruri din timp și să nu aștepți ca ele să degenereze. Atunci când alegi sa nu spui ceea ce îți dorești să transmiți, din diferite considerente, vei ajunge, cel mai probabil, să răbufnești și să nu poți să comunici asertiv, iar, comunicarea, în loc să fie productivă și benefică, va conduce la ceartă și discuții aprinse.