Ce trebuie sa facă persoanele cu diabet pentru a supraviețui pandemiei de coronavirus

Ultima actualizare:

    www.clicksanatate.ro
www.clicksanatate.ro

Numărul infecțiilor cu noul coronvirus a crescut foarte mult, în țara noastră. Iar decesele se înmulțesc și ele, pe zi ce trece. Potrivit rapoartelor autorităților, cele mai multe persoane decedate aveau și alte boli. Diabetul este una dintre afecțiunile care pune viața în pericol chiar și atunci când nu există riscul infectării cu acest virus periculos. Forumul Român de Diabet a transmis un set de recomandări pentru ca astfel de persoane să poată supraviețui pandemiei de coronavirus.

Bolnavii care suferă de boli cronice, printre care se numără și persoanele cu diabet, reprezintă categorii la risc ridicat în caz de infectare cu COVID-19, acestea fiind mai vulnerabile la efectele severe ale virusului. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât România are o prevalență estimată a diabetului de 11,6%.

Dintre măsurile de prevenție împotriva COVID-19 se numără: testarea glicemiei în mod regulat, continuarea terapiei, practicarea activităților fizice zilnic, o bună hidratare.

Sfaturi pentru persoanele cu diabet
Sfaturi pentru persoanele cu diabet

Sfaturi pentru pacienții cu diabet

Iată câteva dintre recomandările Prof. Dr. Gabriela Roman și Nicolae Hâncu, pentru persoanele cu diabet pentru a rezista pandemiei de coronavirus.

1. Spălatul foarte frecvent al mâinilor, cu apă și săpun, minimum 20 secunde, și neapărat înaintea utilizării glucometrului și a injectării de insulină sau a altei medicații injectabile;2. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;3. Mențineți legătura cu specialistul diabetolog și medicul de familie pentru planificarea vizitei / prescrierii rețetei și stabilirea metodei prin care ajungeți în posesia rețetei / medicației;4. Asigurați-vă că aveți suficientă medicație și teste de monitorizare a glicemiei, pentru a nu exista întreruperi în administrare;5. Nu doar medicația pentru diabet trebuie asigurată, ci și cea adresată altor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiper / hipotiroidismul etc.;

6. Dacă în această perioadă există probleme în aprovizionarea farmaciilor cu medicația antidiabetică, rugați medicul diabetolog să recomande o medicație de înlocuire, care vi se potrivește;7. Controlul glicemic este foarte important, prin urmare încercați să respectați recomandările de stil de viață și medicație;

Sfaturi pentru persoanele cu diabet
Sfaturi pentru persoanele cu diabet

8. Respectați recomandările de dietă, asigurați-vă că aveți provizii rezonabile de fructe, legume congelate (în lipsa celor proaspete), nuci, iaurt etc.;

9. Asigurați odihna corespunzătoare – somn de 7-8 ore;10. Faceți activitate fizică în casă (gimnastică, dans, plimbare în curtea proprie);11. Asigurați-vă că puteți controla și trata hipoglicemia (având zahăr la îndemână).

Sfaturi pentru persoanele cu diabet
Sfaturi pentru persoanele cu diabet

Ce recomandări fac psihologii

Pentru că perioada de distanțare socială este foarte grea chiar și pentru persoanele sănătoase, având în vedere că nu se cunoaște data la care aceasat se va încheia, specialiștii recomandă menținerea legăturii cu terapeuții, familia și prietenii chiar și de la distanță.

”Este foarte posibil ca pe întreaga perioadă în care vă aflați în izolare la domiciliu să deveniți anxioși și să treceți prin stări depresive. Amenințarea reprezentată de această pandemie poate genera niveluri moderate sau ridicate de stres. Dacă simptomele anxioase sunt frecvente și puternice, este posibil să aveți nevoie de sprijin de specialitate pentru a vă putea gestiona emoțiile. Există, în acest sens, multe platforme și linii telefonice care oferă asistență terapeutică, la care puteți apela ori de câte ori simțiți nevoia. Pentru a reduce starea de tensiune puteți, de asemenea, să discutați experiențele pe care le trăiți cu membrii familiei sau cu prietenii”, se arată într-un comunicat al Forumul Român de Diabet.

Coronavirusul a ucis multe persoane cu diabet

Cea mai tânără victimă a coronavirusului, în România, a fost o tânără de 27 de ani care suferea de diabet. Iar în China, incidența deceselor în rândul persoanelor cu diabet a fost extrem de mare.  

”Analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 în Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observația că boala se asociază cu o mortalitate de 7,3% printre pacienții diabetici. Studierea unor cohorte mai mici de pacienți a condus la concluzii similare: într-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidența diabetului a fost de 4,2%” afirmă Dr. Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog și vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sănătății, citând surse medicale (Jama Network / Coronavirus Resource Centre).

Rapoartele medicale arată că, în România, aproximativ 1,5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

Citește și: 

10 mituri despre diabet. Tot ce trebuie să știi despre boala care afectează peste 800.000 de români

Cine riscă să facă diabet. Iată greșelile care favorizează apariția bolii

Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net