Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouăle, pentru a nu mai crăpa coaja. Trucurile știute de bunicile noastre
Pentru ca ouăle să nu mai crape atunci când le fierbi, bunicile noastre foloseau câteva trucuri simple și eficiente, transmise din generație în generație. Iată ce trebuie să pui în apa de fiert:

1. Sare – 1 linguriță
Se adaugă de la început în apă.
Întărește coaja oului și ajută la coagularea rapidă a albușului în caz că totuși crapă puțin.
Oțet – 1-2 linguri
Acidul acetic ajută și el la coagularea albușului, prevenind scurgerea lui în apă dacă apare o fisură.
Nu afectează gustul oului dacă pui o cantitate mică.
Timpul de fierbere al unui ou depinde de cum vrei să fie gălbenușul: moale, mediu sau tare. Iată un ghid clar, pentru ouă de mărime medie, puse în apă rece și cronometrat din momentul în care începe să fiarbă apa:
Timpuri de fierbere:
Ou fiert moale – 3-4 minute
Albușul e închegat, dar gălbenușul curge.
Ou fiert mediu – 6-7 minute
Gălbenușul e parțial închegat, dar moale și cremos în centru.
Ou fiert tare – 9-10 minute
Gălbenușul e complet gătit, ferm, dar nu cenușiu.
Sfaturi utile de care poți ține cont:
Pune ouăle în apă rece și adu-le treptat la fierbere.
După ce le fierbi, pune-le imediat în apă rece cu gheață ca să oprești procesul de gătire și să le cureți mai ușor.
Dacă ouăle sunt foarte mari sau foarte mici, ajustează timpul cu 30-60 secunde în plus sau minus.
3. Apa rece și ouă la temperatura camerei
Nu pune ouăle reci direct în apă clocotită – diferența de temperatură poate provoca fisuri.
Scoate ouăle din frigider cu 15-20 minute înainte de fierbere.
4. Fierbere lentă, nu șoc termic
Pune ouăle în apă rece, apoi adu-le treptat la fierbere.
Evită un clocot violent – poate face ouăle să se lovească între ele și să crape.
Un truc folosit de bunicii noștri:
Frecarea cojii cu oțet sau sare înainte de fierbere – întărește coaja și reduce riscul fisurării (truc rar, dar eficient).
Aplicând aceste metode, vei obține ouă fierte frumos, fără coji crăpate, numai bune pentru salate, decor sau mic dejun.