Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouăle, pentru a nu mai crăpa coaja. Trucurile știute de bunicile noastre

Pentru ca ouăle să nu mai crape atunci când le fierbi, bunicile noastre foloseau câteva trucuri simple și eficiente, transmise din generație în generație. Iată ce trebuie să pui în apa de fiert:

Ouă fierte / foto: Pixabay
Ouă fierte / foto: Pixabay

1. Sare – 1 linguriță

Se adaugă de la început în apă.

Întărește coaja oului și ajută la coagularea rapidă a albușului în caz că totuși crapă puțin.

Oțet – 1-2 linguri

Acidul acetic ajută și el la coagularea albușului, prevenind scurgerea lui în apă dacă apare o fisură.

Nu afectează gustul oului dacă pui o cantitate mică.

Timpul de fierbere al unui ou depinde de cum vrei să fie gălbenușul: moale, mediu sau tare. Iată un ghid clar, pentru ouă de mărime medie, puse în apă rece și cronometrat din momentul în care începe să fiarbă apa:

Timpuri de fierbere:

Ou fiert moale – 3-4 minute

Albușul e închegat, dar gălbenușul curge.

Ou fiert mediu – 6-7 minute

Gălbenușul e parțial închegat, dar moale și cremos în centru.

Ou fiert tare – 9-10 minute

Gălbenușul e complet gătit, ferm, dar nu cenușiu.

Sfaturi utile de care poți ține cont: 

Pune ouăle în apă rece și adu-le treptat la fierbere.

După ce le fierbi, pune-le imediat în apă rece cu gheață ca să oprești procesul de gătire și să le cureți mai ușor.

Dacă ouăle sunt foarte mari sau foarte mici, ajustează timpul cu 30-60 secunde în plus sau minus.

3. Apa rece și ouă la temperatura camerei

Nu pune ouăle reci direct în apă clocotită – diferența de temperatură poate provoca fisuri.

Scoate ouăle din frigider cu 15-20 minute înainte de fierbere.

4. Fierbere lentă, nu șoc termic

Pune ouăle în apă rece, apoi adu-le treptat la fierbere.

Evită un clocot violent – poate face ouăle să se lovească între ele și să crape.

Un truc folosit de bunicii noștri: 

Frecarea cojii cu oțet sau sare înainte de fierbere – întărește coaja și reduce riscul fisurării (truc rar, dar eficient).

Aplicând aceste metode, vei obține ouă fierte frumos, fără coji crăpate, numai bune pentru salate, decor sau mic dejun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
schelet  2000 ani timisoara jpg
cristian piedone foto youtube png
image png
library 869061 1280 jpg
Nicușor Dan FOTO Presidency.ro
rmn cardiac timisoara jpg
La tarabă, preţul e mai mare faţă de anul trecut  jpeg
hay bales 7388046 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net