Ce trebuie să faci în prima zi de Paște ca să ai noroc tot anul! Ce spune tradiția

Ultima actualizare:

După ce enoriașii merg la biserică pentru a lua lumină, în dimineața următoare există o regulă de la care aceștia nu se abat. Iată ce spune tradiția că trebuie să faci în prima zi de Paște, pentru a avea noroc tot anul!

Ce trebuie să faci în prima zi de Paște ca să ai noroc tot anul Foto: Pixabay
Ce trebuie să faci în prima zi de Paște ca să ai noroc tot anul Foto: Pixabay

Cei mai mulți credincioși respectă cu sfințenie obiceiurile care se învârt în jurul sărbătorii Pascale, acestea începând chiar cu o săptămână înainte de Învierea lui Iisus Hristos, denumită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Ce spune tradiția că e bine să faci în prima zi de Paște, de cum te trezești

După participarea la slujba de Înviere, credincioșii care respectă tradiția știu că o vorbă din bătrâni spune că peste noapte se lasă într-un bol cu apă un ou roșu, împreună cu o monedă. Când se trezesc, primul lucru pe care îl fac mulți români în dimineaţa zilei de Paşte este acela de a se spăla pe faţă cu această apă lăsată peste noapte.

Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

În cele mai multe zone din România, se spune că persoanele care se spală pe faţă cu apa în care a stat un ou roșu și un bănuț vor fi purificate şi curăţate de păcate. De asemenea, acest lucru le va purta noroc tot anul!

Imediat după Slujba Învierii, credincioşii se întorc acasă cu ouăle sfinţite şi le pun într-un vas cu apă, unde le lasă până dimineaţă, alături de o monedă. Simbolica din spatele acestui obicei are legătură strânsă cu apa, care are o importanță majoră în tradițiile creștine, aceasta fiind întâlnită încă de la botez.

Citește și: Iată cele mai frumoase târguri de Paște din țară!

De asemenea, oul roşu reprezintă sănătatea şi speranţa, oamenii care se vor spăla cu apa în care se află acesta având parte de un an fără boli. Lângă oul roşu se poate pune şi unul alb, care înseamnă puritate, iar moneda aduce noroc și prosperitate. 

De asemenea, tradiţia spune că în prima zi de Paşte, la fel ca și în Sâmbăta Mare, hainele purtate de credincioși trebuie să fie noi și curate, pentru pentru purificarea corpului şi sufletului, informează Adevărul.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net