Sfânta Lumină de Paște. De ce vine de la Ierusalim și povestea ei fascinantă

Aprinderea luminii sfinte este considerată cea mai veche minune a lumii creștine. Documentată cu consecvență încă din anul 1106 a ajuns astăzi să fie transmisă în direct de televiziunile din țările cu populație majoritară de credință ortodoxă.

Aprinderea luminii sfinte este considerată cea mai veche minune a lumii creștine.
Aprinderea luminii sfinte este considerată cea mai veche minune a lumii creștine.

De mai bine de 1000 de ani s-a încercat demontarea minunii și necredincioșii au încercat să o demonstreze ca fiind neadevărată, dar tot ce au au reușit a fost să arate lumii adevărul ei. Mărturii despre aprinderea minunată a lumânărilor sunt mii și se întind de-a lungul timpului. Pentru cei care nu cred în minuni, faptul că de-a lungul timpului au dat mărturie despre minune mulți necreștini, asta nu are nici o importanță pentru ei “trebuie să existe o explicație”. Iar internetul abundă de astfel de explicații, mai mult sau mai puțin sofisticate, mai mult sau mai puțin credibile.

În contemporaneitate, Sfântul Mormânt este verificat de un arab, de un turc și de un reprezentant oficial al statului Israel, care controlează minuțios toate obiectele pentru identificarea unei potențiale surse de foc, apoi verifică lespedea după care se sting toate luminile și se pecetluiește ușa și se sigilează. Gardieni evrei, special instruiți, rămân să păzească locul. 

Cum se aprinde, de fapt, Sfânta Lumina de Paște

Pentru creștini adevărul este de netăgăduit, în acea biserică ridicată în dreptul sfântului mormânt, an de an, de aproape 1000 de ani are loc un miracol, un miracol care a ajuns să fie transmis în direct la tv de către numeroase televiziuni. Patriarhul Ierusalimului, percheziționat bine, și înveșmântat numai în stihar, veșmânt liturgic care simbolizează giulgiu în care Iisus a fost așezat în mormânt, intră în paraclis, singur, restul oamenilor oprindu-se la ușă.

Citește și: De ce se ia lumină de Paşte! Ce semnifică pentru credincioşi

Ajuns înaintea mormântului, patriarhul îngenunchează și începe să spună tainicele rugăciuni. Unii pelerini au povesti că înainte de sosirea luminii au simțit o adiere ușoară, alții că au văzut scântei. Patriarhii spun, de 100 de ani, că lumina apare albăstruie ca picăturile pe piatra sfântă iar ei le adună cu mâna, fără să se ardă și le pun într-un potir special pregătit, apoi aprinde două buchete formate din 33 de lumânări. Apoi iese cu lumânările aprinse afară strigând “Veniți de luați lumină!”. Clopotele bat, toți cei prezenți își manifestă bucuria de a fi martori la minune. 

În România, lumina sfântă este adusă la București de la Ierusalim după o tradiție instituită de patriarhul Daniel din anul 2009. 

Cât timp trebuie să ții lumânarea aprinsă în casă. Obiceiuri și tradiții legate de lumină, în noaptea de Înviere

La miezul nopții dacă ai luat lumină dar nu ai stat la slujbă până dimineață, trebuie să ții lumânare aprinsă până ajungi acasă și, după ce ți-ai făcut semnul crucii, o stingi de pragul de sus al ușii de la intrare. Apoi poți ține lumânarea în casă iar când te afli în nevoie, când sănătatea sau bunăstarea îți sunt puse la încercare o poți aprinde pentru rugăciune.  

Ce semnificație are Paștele ortodox 

Sărbătoarea Învierii este pentru creștinul ortodox dovada de netăgăduit a puterii dumnezeiești a Mântuitorului. Dacă prin căderea în păcat a lui Adam omenirea a primit drept pedeapsă moartea, prin Învierea lui Iisus Hristos avem de a face cu biruința omului asupra morții. De aceea praznicul Învierii Domnului este o sărbătoare a vieții, viața la care suntem chemați noi credincioșii, viața de după moartea cu trupul, viața de după învierea din moartea păcatului mărturisit și iertat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net