Ce trebuie să faci pentru ca orezul să nu se mai lipească. Metoda folosită de bucătarii asiatici cu care nu vei da greș
Îți place orezul, dar când îl gătești într-o tigaie ajunge întotdeauna să se lipească? Nu-ți face griji, avem soluția pentru tine! Iată cum să împiedicați orezul să se lipească de fundul tigăii sau al cratiței și să învățați să stăpâniți arta de a-l găti urmând sfaturile lui Monisha Bharadwaj, faimosul bucătar indian.
Cum să previi lipirea orezului?
Majoritatea oamenilor cred că gătitul orezului în apă clocotită și scurgerea acestuia este suficient pentru ca acesta să fie preparat corespunzător. Marii bucătari dezmint acest mit și împărtășesc câteva dintre secretele lor.
Celebrul bucătar indian Monisha Bharadwaj vă dezvăluie pașii de urmat pentru a vă asigura că orezul nu se lipește de fundul tigăii sau cratiței în care îl pregătiți.
Metoda de absorbție
Potrivit specialistului, gospodinele ar trebui să folosească metoda de absorbție pentru ca orezul să fie bine fiert și să aibă o textură fină și pufoasă.
„Pregătesc orezul folosind metoda de absorbție. Luați o măsură de orez și de două ori cantitatea de apă în volum. Rezultatul este perfect”, a spus expertul.
În funcție de numărul de porții pe care doriți să le pregătiți, este indicat să măsurați cantitatea de orez și apă în boluri separate. În plus, după obținerea cantităților potrivite, orezul trebuie clătit bine cu apă, într-o sită, până când apa devine limpede. Puteți „spăla” de 3 sau 4 ori.
Tigaie cu fundul greu și un capac
Un alt sfat pe care ni-l dă bucătarul indian este să alegem „o tigaie cu fundul greu și un capac bine asigurat”, astfel încât aburul să rămână înăuntru.
„Aburul este cel care va găti orezul. Orezul va absorbi tot lichidul. Amestecă orezul spălat și apa în cratiță și mărește focul. Când orezul ajunge la punctul de fierbere, amestecați-l bine. Apoi coborâți focul și puneți capacul pe tigaie”, a adăugat expertul culinar.
Un alt element important este să lași orezul la fiert, fără a deschide prea mult capacul.
După 10 minute, stingeți focul și lăsați-l să stea încă cinci minute, apoi serviți-l. Astfel, orezul iese moale, cu boabe separate care nu se lipesc una de celălaltă.
De ce se lipește orezul de fundul tigaii?
Principala cauză a lipirii orezului de tigaie este supragătitul. Dacă orezul este gătit prea mult timp, amidonul din boabe va începe să se descompună și să devină lipicios.
Un alt factor care contribuie la lipirea orezului de tigaie este tipul de ustensile folosit. Tigăile antiaderente sunt ideale pentru gătitul orezului deoarece au o suprafață netedă care împiedică lipirea orezului.
Ce să faci cu orezul prea fiert?
Supă
Orezul din supă este întotdeauna prea fiert, deoarece reîncălziți supa și, prin urmare, gătiți orezul în continuare. Supele care funcționează cel mai bine pentru adăugarea de orez prea fiert includ, de exemplu, puiul.
Mancare de bebeluși
Orezul suprafiert este ideal pentru bebeluși deoarece este mult mai ușor de mestecat. Serviți-l ca atare sau amestecați-l cu piure de legume sau fructe, scriu cei de la santeplusmag.com.
Orez cu lapte
Dacă aveți poftă de dulce, transformați orezul prea fiert în budincă de orez adăugând lapte, scorțișoară, zahăr, stafide și extract de vanilie și amestecați bine. Trebuie servit fierbinte!
Orez prăjit
Prăjirea alimentelor le face în mod natural mai crocante. Puneți orezul prea fiert într-o cratiță cu puțin ulei de măsline și gătiți la foc mediu. Adaugă legumele tale preferate, un ou și sos de soia.