Ce trebuie să înveţe copilul în cei 7 ani de-acasă
Nu te feri să-ţi pui copilul la treabă, chiar dacă e doar o mână de om. Sarcinile uşoare, pe măsura puterilor lui, chiar îi fac plăcere şi îl responsabilizează. În „cei 7 ani de-acasă”, cel mic e bine să înveţe nişte lucruri de bază, care îi vor prinde tare bine pe viitor. Psihologul Mihaela Vintilă ne spune care sunt acestea, în funcţie de vârstă.
Încă de la un an şi jumătate copilul trebuie lăsat să mănânce singur. Vei vedea că nici nu-şi nimereşte gura şi murdăreşte totul în jur, însă, spre binele lui, ai răbdare cu el şi lasă-l cât mai des să se descurce singur, la masă.De la 2 ani, trebuie să înveţe să se îmbrace singur, din partea părinţilor primind doar ajutor şi indicaţii. De asemenea, învaţă-l să se spele pe dinţi, făcând din asta o activitate plăcută, distractivă. E bine să i se formeze şi un reflex din a se spăla pe mâini înainte de masă, sau când vine de afară.La 3 ani, învaţă-l să-şi lege singur şireturile, să se spele pe corp la baia de seară. Chiar dacă el nu se poate spăla bine, e important măcar să încerce, apoi continui tu. „Tot de la această vârstă, el trebuie să fie responsabil cu ordinea printre jucăriile din camera lui şi, după ce le-a folosit, să le ducă la locul lor. Va deveni ordonat pe viitor, însă contează şi puterea exemplului din familie, adică trebuie să vadă că şi părinţii sunt ordonaţi şi iubesc curăţenia”, explică psihologul Click!, Mihaela Vintilă.
La 4 ani, ia-l cu tine la cumpărături şi implică-l în alegerea alimentelor pentru acasă. Ca să fie o sarcină frumoasă, la sfârşit, ca răsplată pentru munca lui, cumpără-i ceva special pentru el.De la 4-5 ani, dă-i sarcini uşoare, în casă. Lasă-l să te ajute la gătit, să bată ouăle, să frământe aluatul, să pună tacâmurile pe masă. Mulţumeşte-i pentru ajutor şi se va simţi important şi mândru de el. De asemenea, acum ar putea să participe, alături de părinţi, la curăţenia în casă. „Dă-i şi lui o lavetă să şteargă praful şi vei vedea cât de mult îi va plăcea să «aibă de lucru, ca oamenii mari».La 4-6 ani e suficient de mare încât să poată avea grijă de animalul de companie. Roagă-l pe copil să-i schimbe apa, să-i dea de mâncare, să-l plimbe afară (sub supravegherea voastră, bineînţeles).De la 7 ani, copilul va începe deja să aibă grija şcolii şi va avea sarcini legate de învăţătură.