Ce vechime are și cum arată prima construcție realizată de om. Locul istoric ascunde un secret uriaș
O peșteră veche din Grecia răstoarnă istoria cunoscută până acum. Cercetătorii au descoperit primele construcții făcute din hominizi, în timpurile în care acest lucru se considera aproape imposibil.

De cât timp datează cea mai veche construcție făcută din mâna omului
Mult timp s-a crescut că acest sit incredibil este cea mai veche construcție realizată de mâna omului și ar avea 9.000 de ani. Peștera Theopetra a fost locuită, de fapt, încă de acum 130.000 de ani. Acest loc a fost al vânătorilor de mamuți din specia Omului de Neanderthal, un hominid care seamănă foarte bine cu noi.
Cea mai bună dovadă că în această peșteră au locuit oameni în urmă cu 135.000 de ani, sunt urmele de picioare imprimate în podeaua de pământ a sălașului. Aceste urme le-ar aparține unor copii din specia Omului de Neanderthal, care se jucau și aveau un limbaj complet necunoscut la lumina focurilor.
După dispariția oamenilor de Neanderthal, triburile de vânători și culegătorii din specia Homo Sapiens, adică noi oamenii de astăzi, le-au luat locul. Aceștia vânau, eviscerau, se hrăneau și se adăposteau, obiceiuri pe care și noi le avem. Tot ei au lăsat o mulțime de mărturii despre existența lor.

Fata din peșteră
De exemplu, în peștera Theopetra au lăsat o fată pe nume Avgi. Specialiștii au descoperit scheletul ei și au constatat că este vorba despre o tânără în vârstă de 18 ani, care a trăit în urmă cu 9000 de ani în sălaș. Deși nu se știe cu exactitate cauza morții acesteia, cert este că tribul ei a depus-o într-un colț al peșterei, scrie adevărul.
Totuși, cel mai fascinant lucru descoperit de arheologi este un zid construit de mâna omului, în Evul Mediu, adică mult mai devreme decât s-ar fi așteptat cineva. Acest zid antropic este cea mai veche structură realizată vreodată de om și cel mai vechi proiect ingineresc. Zidul este făcut din pietre etanșate, lipite cu lut și izolează termic o parte a peșterii. Structura a fost realizată pentru a împiedica vânturile reci care să pătrundă în peșteră, astfel menținând căldura în interior.