Cea mai bună alegere pentru vacanța ta: peisaje de vis, mâncare savuroasă, shopping și cultură
Istanbul, un oraș emblematic, cu nenumărate obiective turistice cu iz istoric, și restaurante bune. Dacă în următoarea perioadă îți plănuiești o vacanță într-un oraș din Europa, alege fără regret Istanbul. Este perla Turciei, orașul plin de viață în care nu te plictisești niciodată și unde vei avea parte de experiențe la superlativ, care te vor face să revii fără îndoială.
Experientele culinare, cele culturale dar mai ales mirajul Bosforului sunt punctele forte și motivele care fac turiștii aleagă Istanbul. Capitala Turciei este Ankara, dar Istanbul este cel mai mare oraș și reprezintă nucleul cultural, economic și turistic al țării.
Este situat pe malurile Bosforului, în nord-vestul Turciei, între Marea Marmara și Marea Neagră, și are o populație de peste 18 milioane de locuitori, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume.
Este o destinație bună în orice anotimp și fascinează milioanele de turiști din toate țările cu multitudinea de moschei, lăcașuri de cult, case pitorești, mii si mii de magazine cu produse pentru toate buzunarele, bazare cu produse colorate care îți iau ochii, dar și restaurante și cafenele care mai de care decorate original și cu mâncăruri care îți rămân în suflet.
Galata Tower- emblema turistică si istorică a Istanbulului
Unul dintre cele mai magnifice obiective turistice ale Istanbulului este Turnul Galata, care a fost construit în anul 1348, secolul al XIV-lea, în timpul domniei împăratului bizantin Iustinian, fiind numit si Turnul lui Hristos de către genovezi.
Este situat în cartierul Galata din Istanbul, chiar deasupra Karaköy, iar din vârful turnului poți vedea Podul Istanbul, care separă secțiunile asiatice și europene ale Istanbulului. Acest simbol istoric, luminat atât de frumos noaptea, poate fi observat din orice colț de străduță. Gatala Tower ofera o panoramă de 360 de grade asupra orașului, iar în interiorul său accesul se face printr-o scară spiralată, din lem.
Dacă sunteți curioși de o experiență culinară, să știți că la ultimul etaj se află un restaurant. Nu pierdeți prilejul să vizitați și ale obiective istorice aflate în imediata apropiere, precum Moscheea Arabă (Biserica San Domenico) (1325), Biserica Sfântul Benoit (1427), Sinagoga Zülfaris (1823), Biserica Sfinților Petru și Pavel (1843), Treptele Camondo (1880), Liceul Austriac „Sf. Gheorghe” (1882), Sinagoga Așkenadă (1900), Sinagoga Italiană (1931), Sinagoga Neve Shalom (1951).
Turnul are și o poveste tristă ca orice obiectiv istoric care îl face special, acesta fiind grav avariat de un cutremur în anul 1509. Renumitul arhitect otoman „Hayreddin” l-a ronstruit și, iată, astăzi, poate fi admirat în splendoarea lui.
Aproape de Turnul Galatei, mai precis în cartierul Tepebasi, se află o altă perla turistică de însemnătate, și anume Muzeul Pera. Acest obiectiv al Istanbulului a fost construit în 1893 și deschis publicului în anul 2005 de Fundația Suna și İnan Kıraç (Suna Kıraç este fiica industriașului turc Vehbi Koç).
Este distribuit pe patru etaje unde pot fi văzute și admirate trei colecții permanente: instrumente de măsurat anatoliene, Artă Orientală și o expozitie de ceramica. Însă Muzeul Pera găzduiește o capodoperă celebră intitulată "Dresorul de țestoase", a lui de Osman Hamdi Bey, și este considerată cea mai celebră pictură din istoria artei din Turcia.
3,5 milioane de dolari- prețul cu care a fost cumpărată în anul 2004. Tabloul înfățișează un bătrân îmbrăcat în haine tradiționale religioase otoman și care cu ajutorul unui flaut încearcă să dreseze țestoasele.
Simbolistica tabloului este legată de perioada în care a fost pictat - foarte tulbure din punct de vedere social și politic în Imperiul Otoman.După ce ai admirat exponatele, poți să te delectezi cu o cafea si ceva bun chiar la cafe-restaurantul din clădirea privată, aflat la etajul unu.
Este un loc frumos, unde poți sta cu prietenii, unde poți surprinde o fotografie și poți cumpăra suveniruri. Și, dacă vrei să ai parte de o experiență gastronomică, cu un view de vis, poți alege restaurantul Muutto Anatolian Tapas Bar, aflat pe malul Bosforului.
Nici nu știi ce te lasă aici fără răsuflare: gustul preparatelor realizate de expertul Umut Karakus sau priveliștea de vis spre frumoasa apa, și inconfundabilul clinchet al pescărușilor care așteaptă să se hrănească ori să fie hrăniți de turiști. Tot în Istanbul se află o altă bijuterie culturală pe care o poți admira și din exterior, dar și din interior datorită arhitecturii unice.
AKM - CENTRUL CULTURAL ATATURK
Cultural Atatürk , în mod obișnuit AKM, sau Palatul Culturii asa cum a fost numit initial, este o sală de concerte, teatru și centru cultural care se desfășoară de-a lungul părții de est a Pieței Taksim din Beyoğlu.
În anul 2021 a fost redeschis publicului ca complex cultural de ultimă generație, după o perioadă de reconstrucție de 13 ani. Feridun Kip și Rüknettin Güney sunt di arhitecti talentati care au propus construirea centrului pe 29 mai 1946, iar lucrările au început înainte ca finanțarea să fie oprită în 1953. În 1956, construcția a fost reluată sub arhitectul Hayati Tabanlıoğlu.
A fost finalizată în 13 ani și a fost deschisă la 12 aprilie 1969, la douăzeci și trei de ani de la propunerea inițială. La 27 noiembrie 1970, un incendiu a izbucnit în timpul unei reprezentații a piesei lui Arthur Miller The Crucible ( Cadı Kazanı , „Cazanul vrăjitoarei”, în turcă).
Deși nu au existat pierderi de vieți omenești, unele obiecte aduse de la Palatul Topkapı pentru piesa sultanului Murad al IV-lea (un caftan aparținând sultanului, o pictură a acestuia și un Coran istoric ) au fost distruse în incendiu, a cărui sursă a fost niciodată identificată. De asemenea, mai puteți vedea Moscheea Albastra sau Moscheea Sofia Hagya, dar si alte obiective care fac Istanbulul atât de important ca valoare.