Cea mai periculoasă plantă de pe teritoriul României. Stai departe de ea, te-ar putea ucide în două ore

România ascunde în peisajul său idilic o amenințare mortală sub forma unei plante periculoase, cunoscută sub numele de Șofranul Otrăvitor. Acestă plantă înaltă, care crește până la 1,5 metri, se găsește în zone umede din întreaga țară și este, din păcate, ușor de confundat cu o plantă nevinovată din aceeași familie, țelina.

Există o plantă care te poate ucide în 2 ore. / Foto: arhiva.
Există o plantă care te poate ucide în 2 ore. / Foto: arhiva.

Poate fi confundată cu țelina

Mulți oameni, la prima vedere, ar putea crede că este vorba despre țelină, o legumă folosită în bucătărie. Cu toate acestea, frunzele sale, asemănătoare cu cele ale țelinei, ascund un pericol iminent. Șofranul Otrăvitor, sau joianul, așa cum mai este cunoscut, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu plantele pe care le folosim în mod obișnuit în mâncărurile noastre.

Această plantă otrăvitoare crește pe lângă râuri, mlaștini, pârâuri, canale sau șanțuri umede din zona mediteraneană și poate fi observată în voie în diverse regiuni ale României. Numele său derivă din cuvintele grecești „oinos”, care înseamnă vin, și „anthos”, care semnifică floare. Această denumire face referire la aroma de vin a florilor, care se spune că ar afecta starea mentală a celor care o consumă.

Conține o substanță ce poate provoca paralizie facială

Șofranul Otrăvitor conține o substanță otrăvitoare numită oenantotoxină, care poate provoca spasme musculare severe și duce la încetinirea ritmului cardiac. Tragerea în piept și asfixierea sunt simptomele înspăimântătoare care apar în urma consumului acestei plante periculoase. De asemenea, studiile au arătat că ingerarea Șofranului Otrăvitor poate provoca o paralizie facială, determinând contracții bruște și chinuitoare ale mușchilor faciali, fenomen denumit sugestiv "rânjetul morții".

Deși România este bogată în frumusețe naturală, este important să fim conștienți de pericolele ascunse în peisajul nostru. Identificarea corectă a plantelor și a florilor din mediul înconjurător este crucială pentru siguranța noastră și a celor dragi. Așadar, să fim vigilenți și să ne protejăm sănătatea în mijlocul naturii minunate a țării noastre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net