Cel mai bun moment când să faci tăierile de pomi iarna. În ce ordine se fac și ce tratament trebuie să aplici

Ultima actualizare:

Tăierile de iarnă sunt esențiale pentru sănătatea pomilor fructiferi și pentru obținerea unor recolte bogate. Acestea se realizează de obicei în perioada de repaus vegetativ, adică în lunile reci, atunci când pomii nu sunt activi. Totuși, perioada și condițiile pentru tăierea pomilor iarna sunt foarte importante pentru a evita daunele și pentru a stimula creșterea corespunzătoare a acestora.

Pomi iarna.
Pomi iarna.

Temperatura și condițiile necesare pentru tăierea pomilor

Tăierile în uscat, adică atunci când pomii nu sunt în vegetație activă, se pot realiza atunci când temperaturile sunt favorabile. În general, lucrările de tăiere pot începe încă din luna ianuarie, dar sunt recomandate numai atunci când temperaturile nu scad sub -5 grade Celsius pe timpul nopții. De asemenea, este important ca temperaturile din timpul zilei să fie pozitive. Dacă înghețul persistă, tăierea poate face mai mult rău decât bine, deoarece rănile lăsate de tăiere pot deveni puncte de infectare.

Pentru anumite specii de pomi, cum ar fi caișii și nectarinele, este indicat să așteptați până la lunile martie sau februarie, când temperaturile sunt mai ridicate și riscurile de îngheț sunt mai mici.

Ordinea tăierilor de pomi iarna

Ordinea în care se fac tăierile de pomi este esențială pentru a nu stresa pomii și pentru a le oferi cele mai bune condiții de regenerare. Iată care este ordinea recomandată pentru tăierea pomilor fructiferi:

Semințoasele (măr, păr, gutui) sunt primele pe listă. Aceste specii pot rezista mai bine la frig și au nevoie de tăierea ramurilor inutile pentru a stimula o creștere echilibrată în sezonul următor.

Speciile de pomi sâmburoase (prunii, vișinii, cireșii) urmează după semințoase, deoarece sunt mai tolerate de frig.

Speciile mai sensibile la temperaturi scăzute, cum ar fi nectarii, piersicii și caișii, sunt lăsate la urmă, în intervalul februarie-martie, pentru a le proteja de înghețuri.

Tratamentele post-tăiere

După efectuarea tăierilor, este important să aplici tratamente pentru a proteja pomii și pentru a preveni infecțiile. La tăierea ramurilor cu un diametru mai mare de 2 cm, trebuie aplicat un mastic special pentru a acoperi rănile și a preveni pătrunderea bacteriilor și a fungilor. De asemenea, chiar dacă este iarnă, pomii pot fi afectați de dăunători care hibernează sub scoarța lor, așa că este recomandat să aplici un tratament împotriva acestora.

În perioada de repaus vegetativ, pentru a preveni înghețurile târzii, se poate aduna zăpadă în jurul tulpinii pomilor. Acesta va ajuta la menținerea umidității solului și va întârzia înmugurirea pomilor, protejându-i astfel de înghețurile bruște din primăvară. Astfel, mugurii vor fi protejați și vor înflori mai târziu, după ce trece perioada de riscuri legate de temperaturile extreme.

Tăierile de iarnă sunt o lucrare esențială pentru îmbunătățirea sănătății pomilor fructiferi și pentru obținerea unor recolte bogate. Este important să urmezi ordinea recomandată pentru tăiere și să respecți condițiile de temperatură, aplicând și tratamentele necesare după tăiere. Făcând acest lucru, vei asigura o recoltă de calitate în sezonul următor și vei proteja pomii de diverse afecțiuni și dăunători.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coaja banana jpg
somn (1) jpg
image png
image png
holiday 4369987 1280 jpg
Post intermitent, foto Shutterstock jpg
Interiorul unui avion -pasageri  FOTO Shutterstock
lac salda webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net