Cel mai mare animal din Europa, apariție rară în pădurile din România. În ce regiune a țării a avut loc momentul spectaculos. VIDEO
Momente de tandrețe surprinse într-un video filmat de cei de la Romsilva, Parcul Natural Vânători Neamț. O femelă de zimbru își hărnește puiul, pe deplin satisfăcut, după cum își rotește codița. Amintim că zimbrul este una dintre cele mai amenințate specii din lume, fiind încadrat științific în categoria speciilor „vulnerabile”.
Moment de tandrețe între zimbrii
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare. Recent, pe pagina de Facebook, cei de la Regia Pădurilor au postat un clip în care o femelă își hrănea puiul. Clipul video a stârnit numeroase comentarii.
Zimbrul, printre cele mai amenințate specii
Zimbrul, specie a cărei denumire științifică e Bison bonasus face parte din familia bizonilor și este cel mai mare animal din Europa. Zimbrul este una dintre cele mai amenințate specii din lume, fiind încadrat științific în categoria speciilor „vulnerabile”. În prezent, există mai puțin de 2.000 de exemplare libere de zimbru în Europa, iar populația totală este de aproximativ 5.000 de exemplare.
Prima pereche de zimbri reintroduşi în România a fost găzduită de Rezervația Slivuț-Hațeg, în anul 1958. De atunci, toți puii care s-au născut în țara noastră au fost botezați cu nume care încep cu litera „R” de la România. Anul acesta s-au împlinit 65 de ani de la înfiinţarea Rezervaţiei de zimbri din pădurea Slivuţ Haţeg.
Curiozități despre zimbrii
Perioada de gestaţie la zimbri durează între 262-267 de zile. Înainte de a naşte femela pleacă din turmă, dar nu departe. Zimbrul nou-născut cântăreşte 22-23 kg, se ţine pe picioare peste o oră după naştere, iar peste o oră şi jumătate poate urma femela-mamă. Puiul de zimbru se hrăneşte cu lapte pînă la 5 luni, uneori pînă la un an, însă începe să consume iarbă de la vîrsta de 15-22 de zile.