Cele 5 frici care te împiedică să ai succes în viață

Ultima actualizare:

    Teama de eșec îi poate împiedica pe oameni să ia decizii importanteFoto: huffingtonpost.com
Teama de eșec îi poate împiedica pe oameni să ia decizii importanteFoto: huffingtonpost.com

Răspunsul creierului la o amenințare este vechi de când lumea. Oamenii au evoluat și nu mai trăiesc în aceleași condiții primejdioase, însă o parte a creierului nostru încă funcționează după standardele primitive de atunci, standarde care au asigurat supraviețuirea strămoșilor noștri.

Din nefericire, în zilele noastre, aceste reacții primare are creierului uman te pot împiedica să evoluezi. Acest organ esențial al omului nu caută numai amenințări directe la integritatea fizică. El este alertat de diverse experinețe de zi cu zi, care au fost corelate de-a lungul timpului cu supraviețuirea. De aceea, oamenii de succes simt frica, dar fac alegerea conștientă de a nu se lăsa copleșiți de ea, informează huffingtonpost.com.

Frica de eșec

Probabil că este cea mai comună și înspăimântătoarea prejudecată, care împiedică oamenii să aibă succes în diverse domenii. Teama de eșec poate fi găsită foarte ușor la artiști. De multe ori, ei nu-și termină operele, pentru că nu cred că acestea vor fi vreodată perfecte. Anumiți oameni de afaceri amână să ia decizii importante deoarece așteaptă să adune mai multe informații și să întrunească condițiile perfecte, care nu vor apărea niciodată. În plus, unii oameni se complac în relații amoroase nesatisfăcătoare, fiindcă se tem că este prea greu să o ia de la capăt. Nici adolescenții sau copiii nu sunt scutiți de această teamă de eșec. Ei evită să se implice în diverse activități sau proiecte noi, de teamă să nu greșească și să-și dezamăgească părinții. Însă aici este problema. Dezvoltarea personală are loc atunci când ești scos din afara zonei de confort. Dacă nu înveți să eșuezi, o să eșuezi să înveți. Iar învățarea este un precursor al succesului în orice formă.

Frica de a pierde controlul

Exemplele sunt peste tot: prietenul care organizează o distracție până la cel mai mic detaliu, dar uită să se mai și distreze; șeful care vrea ca raportul să arate întrun fel anume și nu ține cont de alte sugestii; părintele care își înscrie copilul la tot felul de activități după școală și administrează casa ca pe o bază militară. Creierului îi place siguranța și predictibilitatea, dar oamenii de succes fac o diferență clară între lucrurile pe care le pot controla și celelalte asupra cărora nu-și pot exercita voința. Aceștia își direcționează energia către prima categorie și, atunci când întâlnesc o opoziție, nu se cramponează și caută alternative, abătându-se de la traseul cunoscut. Oamenii de success sunt capabili să renunțe la control, chiar dacă nu se simt confortabil cu asta. Și, cel mai important, își dau seama că singurul lucru pe care îl pot controla este propria persoană.

Frica de a ieși în evidență

Această fobie dă impresia că, dacă te pierzi în mulțime, nu ve fi observat și nici nu vei fi pasibil de respingere. Dacă adopți aceeași poziție ca ceilalți, nu vei fi criticat. Dacă duci o viață mediocră, nu vei fi judecat. Dar care este costul acestei atitudini precaute? Atunci când ieși în evidență, ai ocazia ca vocea ta să fie auzită. Chiar dacă este vorba de o conversație la cină sau de o scenă internațională, oportunitățile faptului că te faci remarcat merită tot riscul. Nu vei primi mereu laude sau aplauze. De fapt, de cele mai multe ori, oamenii își vor da ochii peste cap și te vor dezaproba. Dar nimeni nu te va mânca de viu și cu siguranță vor fi și persoane care care te vor respecta pentru curajul tău. Dorința ta de a-ți exprima părerile și de a fi autentic îți poate deschide multe uși și te poate ajuta să înveți multe despre tine. În plus, vei avea liniștea sufletească și satisfacția unei vieți împlinite.

Frica de a nu rămâne în urmă

Ai avut vreodată o stranie senzație în stomac atunci când auzi că o persoană a fost primit un lucru la care aspirai și tu? Poate un manager a lăudat un alt membru al echipei din care faci parte, pentru o idee bună și ți-ai dat seama că și tu te-ai gândit la același lucru. Poate o firmă lansează un nou produs în domeniul în care activezi, iar clienții tăi sunt foarte entuziasmați de el, așa că începi să ai senzația că ai pierdut un tren important. Sau poate ai auzit că unul dintre prietenii tăi se căsătorește și va avea un copil și faptul că nu ți s-a întâmplat și ție încă îți umbrește din bucurie. E ca și cum succesul și fericirea altora îți reduc șansele tale, dar acest lucru este departe de adevăr. În acest caz, gândește-te că fiecare are ceva pus de-o parte și că nu vei rămâne în urmă cu nimic.

Frica de a face față adevărului (sau mentalitatea de victimă)

"De ce mi se întâmplă numai mie?" Cei care își pun des această întrebare  joacă cartea victimizării. Probabil că în cercul de prieteni sau colegi vezi destule exemple ale acestei mentalități. Cu siguranță ai o prietenă, care își găsește numai iubiți jalnici și apoi se întreabă de ce are mereu ghinion în dragoste. Sau un prieten, care se plânge că are parte numai de probleme la locul de muncă, dar care a pățit la fel la toate joburile pe care le-a avut. Sau poate ai un coleg care întârzie mereu la muncă și dă vina pe guvern: că nu asigură suficient transport public, că drumurile sunt proaste și că e prea mult trafic.

Când cineva crede că factorii externi sunt responsabili de insatisfacțiile personale și că altcineva este de vină pentru situația în care se află, atunci îmbrățișează rolul de victimă. Faptul că se simt neajutorați și nu pot schimba circumstanțele, frustrarea, furia, confuizia sau stresul sunt direcționate în exterior. Toți sunt de vină în afară de el. Victimele irosesc timp și energie trăind în trecut. Oamenii de success își asumă responsabilitatea pentru destinul lor și se concentrează pe puterea personală pentru a schimba situația.

Care dintre aceste frici te trage înapoi? Spune-i pe nume, ia-ți la revedere de la ea și fii atent la felul în care ți se îmbunătățește viața!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net