Cele mai frumoase locuri din Paris pe care trebuie să le vezi
Romantism, plimbări pe Sena, Turnul Eiffel la apus de soare, Luvrul cu a lui Mona Lisa, miros de croissante de la zecile de cafenele cochete, aşa îşi imaginează mulţi că e Parisul. Dar odată ajuns acolo, vei vedea că o să ai parte de mult mai multe surprize şi o mulţime de locuri de vizitat. Îţi trebuie doar timp şi un plan bine pus la punct cu obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Paris.
Primăvara, Parisul este un vis frumos. Nu e nici cald, nici frig, totul începe să înverzească, străzile să se coloreze de flori, comercianţii să-şi pregătească terasele pentru vizitatori. În plus, în extra-sezon este mai ieftin. Sunt multe de văzut şi, ca să te poţi bucura pe-ndelete de toate, să simţi aerul oraşului fără să alergi într-un ritm epuizant de la un obiectiv la altul, ai avea nevoie de cel puţin o săptămână. Ca să te ajutăm, am alcătuit pentru tine un top al obiectivelor turistice pe care trebuie neapărat să le vezi.
Obiective turistice în Paris
Turnul Eiffel
Este simbolul Parisului şi al Franţei. Cu o înălţime de peste 300 de metri, situat în parcul Champ de Mars, oferă, de sus, o privelişte impresionantă pe o rază de 64 km. Se spune că este singurul loc pe care Hitler nu l-a putut cuceri, în timpul războiului, că ar fi vrut să urce, însă francezii au tăiat cablurile lifturilor.
Arcul de Triumf
Este mai mare decât al nostru, din Bucureşti. Se poate vizita şi oferă o privelişte minunată a Parisului de la înălţime.
Champs Elysees
E un bulevard foarte vizitat de turişti, cu un aer aparte şi o perspectivă foarte frumoasă către Arcul de Triumf din capătul său.
Grădinile şi palatul Versailles. Sunt adevărate minunăţii în care merită să-ţi petreci o zi. Te vei putea plimba printr-un parc de o întindere uriaşă, cu lacuri, pomi tunşi în forme ciudate, gazon impecabil şi multe flori. Ca să ai timp pentru toate, e recomandat să ajungi aici dis de dimineaţă, să vizitezi mai întâi grădinile, care au intrarea liberă, şi apoi palatul Versailles. După prânz, cozile la intrarea în palat nu mai sunt aşa de mari.
Muzeul Luvru
Este unul dintre cele mai mari muzee din lume, cu opere valoroase din diverse opoci, culturi şi zone. Găzduieşte o colecţie de peste un milion de piese, dintre care cele mai admirate sunt Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, operele lui Michelangelo, picturile de Rembrandt.
Se poate vizita în grabă într-o singură zi, de aceea ar fi de preferat să-i aloci măcar două zile dacă vrei să vezi în tihnă toate exponatele. Harta este greu de folosit, recomandarea fiind să achiziţionezi un ghid audio care are şi GPS, clădirea fiind enormă (se întinde pe aproape 800 m de-a lungul Senei).
Basilica Sacre-Coeur
Se află pe dealul Montmartre, în cel mai înalt punct al oraşului, oferind şi ea o perspectivă deosebită a Parisului.
Catedrala Notre Dame
Se află în Ile de la Cite şi impresionează prin arhitectura gotică şi măreţia ei. Este uşor de vizitat, nu are taxă de intrare şi nici nu e prea aglomerată.
Hotel des Invalides şi Ecole Militaire – Invalides
Conţine un muzeu complet de armuri şi arme din diverse epoci, referinţe audio-video ale războaielor purtate de francezi.
Moulin Rouge
Este celebru pentru faptul că aici a luat naştere forma modernă a dansului can-can. Decorul din interior păstrează mult din romantismul Franţei de la începutul secolului XX, iar aici se oferă în continuare spectacole de dans şi divertisment. Totuşi, nu este un obiectiv atât de spectaculos precum are renumele.
Podul cu lacătele iubirii
Dacă vizitaţi Parisul în doi, nu rataţi un pod peste Sena de balustradele căruia cuplurile prind câte un lacăt care să le pecetluiască iubirea, aruncând apoi cheia în apă.
Obiective turistice mai puţin cunoscute din Paris, dar la fel de interesante:
- Grande Palais, Petit Palais şi Musee d’Órsay, Centre Pompidou, unde arta e la ea acasă.- Gara de nord, Gara de est, Gara Austerlitz, Gara Saint- Lazare – toate construite în jurul anului 1850, modele arhitectonice deosebite, încărcate de istorie.- Bois de Boulogne, un centru de recreere pe 865 hectare. Sunt găzduite aici şi celebrele arene Rolland Garros, grădini, restaurante, lacuri, arene de hipism.- Castelul Fontainebleau, pe scările căruia încă răsună vocea lui Napoleon luându-şi rămas bun de la vechea gardă când a plecat spre exil pe insula Elba. Castelul este la 72 km de Paris.
- Cartierul Evreiesc şi faimosul său falafel de pe strada Rue de Rosiers - L’As du Fallafel. Gustaţi-l să vedeţi dacă e cel mai bun din lume, aşa cum ar trebui!- Opera, edificiul care în forma actuală a adus o schimbare atât de stil, cât şi de funcţionalitate la momentul construirii ei. Impresionează atât la exterior, cât şi la interior prin impozanţa şi opulenţa sa.
- Place de la Concorde, cu celebrul Obelisc, Roata de distracţii, precum şi un punct de plecare şi de observare a bulevardului Champs Elysees. În apropiere este Biserica Madeleine, cu forma sa de templu antic.- Turnul Montparnasee, cu celebra terasă de observare a Parisului de la etajul 56, la 210 metri înălţime. Nu rata nici cimitirul cu acelaşi nume, unde sunt mormintele câtorva români celebri, precum Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, Tristan Tzara, Eugen Ionescu.- Jardin du Tuileries din fata Muzeului Luvru, Jardin du Luxembourg, fără taxă de intrare. Acestă din urmă grădină e superbă vara, când vegetaţia şi mâna omului se îmbină pentru a crea un adevărat spectacol.
Hotel de Ville sau Primaria e loc istoric care a fost martor al numeroaselor execuţii, al Revoluţiei Franceze, sau celebrului discurs al lui Charles de Gaulle la eliberarea Parisului în 1944.