Cele mai scumpe mâncăruri din lume. Românii nu și-ar permite să le încerce

Ultima actualizare:

Încercarea celor mai scumpe alimente din lume este o experiență luxoasă de care multora le place să se bucure, însă foarte puțini și-o permit.

carne friptura vita jpeg

Fie că este vorba de ton roșu din Japonia (kuro maguro), trufa albă din nordul Italiei, șunca iberică din Spania și Portugalia sau cel mai delicat șofran „aur roșu” din lume, o cină opulentă trebuie să conțină aceste produse alimentare scumpe folosite pentru a crea unele dintre cele mai bune delicatese.

În timp ce fiecare țară are propriile sale comori gastronomice, unele dintre ele vin cu un preț ridicat - raritatea și aroma devin o justificare pentru prețurile lor exorbitante. De exemplu, caviarul de sturioni, care a devenit un simbol al statutului societății înalte la apogeul imperialismului rus în timpul secolului al XIX-lea, este extrem de rar, iar factorul său de deficit a fost de atunci principalul determinant al prețului său.

Acestea fiind spuse, unele dintre aceste alimente scumpe ar putea părea unice, dar absurde, iubitorii de cafea plătind între 35 USD și 100 USD pentru o ceașcă de cafea indoneziană zivetă kopi luwak sau iubitorii de fructe de mare plătind între 75 USD și 77 USD pentru un kilogram de stridii regale. 

Câteva dintre cele mai scumpe produse alimentare din lume

Caviarul beluga „Almas”

Aceste icre de sturioni maturați sunt printre cele mai scumpe alimente din lume. Tipurile de caviar care se remarcă cel mai mult sunt caviarul beluga, caviarul osetra și caviarul sevruga. Caviarul beluga „Almas” de la un sturion rar beluga iranian deține recordul mondial Guinness pentru cel mai scump caviar la un cost de 20.000 USD per kilogram, începând cu 22 februarie 2023.

Raportul mai precizează că caviarul clasic este recoltat de pescarii comerciali care lucrează în Marea Caspică și provine în principal din Iran sau Rusia. Specii de sturion de calitate se găsesc și în Siberia, China și America de Nord.

Șofran din Kashmir

Unul dintre cele mai scumpe alimente din lume, șofranul își datorează prețul ridicat celor 75.000 de flori de șofran care sunt necesare pentru a face o liră (0,45 kg) de condiment. Stigmatele găsite în centrul Crocus sativus (o floare violet din familia Iris, cunoscută în mod obișnuit sub numele de crocus de șofran) formează firele de șofran și există doar trei dintre stigmele galben-portocalii în fiecare floare.

Sunt cultivate în principal în Iran, Grecia, Spania și India. Potrivit unui raport Reader’s Digest din 2022, aproape 90% din cele 300 de tone de șofran recoltate în fiecare an provine din Iran.

Un gram de șofran poate avea prețuri între 7 USD și 15 USD. Șofranul din Kashmir, cel mai bun și cel mai scump din lume, se poate vinde cu peste 1.500 USD per liră (aproximativ 0,45 kg).

Trufe albe

Trufele albe se găsesc mai ales în Toscana, regiunea Piemont din nordul Italiei, Emilia-Romagna, Marche și peninsula Istria a Croației. Crește la aproximativ un picior sub pământ și poate fi localizat doar cu ajutorul câinilor dresați. Aceste trufe sunt bine cunoscute pentru aroma lor exclusivă.

Una dintre cele mai scumpe alimente din lume, trufa albă (Tuber magnatum pico) este și cea mai scumpă ciupercă comestibilă din lume. Începând cu 22 februarie 2023, per kilogram de trufă albă costă până la 3.000 USD, precizează Guinness World Records.

În 2021, licitația organizată la Castelul Grinzane Cavour în timpul Târgului Internațional de Trufe Albe de Alba din regiunea Piemont a avut 2 lb (aproximativ 907,1 grame) din această ciupercă gălbuie, asemănătoare cartofului, vândută la aproape 118.000 US, scriu cei de la prestigeonline.com.

Miere elfică

Gustul rafinat și aroma delicată a acestui produs alimentar fac prețul său să urce la aproximativ 5.330 USD per kilogram.

Prețul mare al soiului elfilor de miere este atribuit modului în care este obținută - o peșteră de 1.800 de metri adâncime din orașul turc Artvin este sursa sa principală. Potrivit Ecocolmena, mineralele peșterii contribuie la aroma unică a mierii.

În plus, fabricarea acestei miere nu implică niciun apicultor sau stup. Mierea elfică este produsă cel mai natural cu albinele care colectează polen din florile sălbatice situate în pădurile din jur din Artvin și apoi îl transformă în „aur lichid” în peșteră.

Șuncă iberică

Sărbătoarea cu șuncă iberică (Jamón Ibérico) este un vis pentru toți iubitorii de mâncare. Această șuncă scumpă provine din piciorul din spate al porcilor negri, trebuie să se maturizeze între 24 și 36 de luni și este produsă în Portugalia și Spania.

Potrivit Guinness World Records, o bucată de picior de Jamón Ibérico de Bellota, cea mai înaltă calitate șuncă iberică, costă aproximativ 13.183,1 USD și este vândută de Taishi Co., Ltd. (Japonia) începând cu 3 februarie 2020.

Șuncile iberice de Bellota au o perioadă de întărire mai lungă decât șunca iberică. Procesul presupune ca porcii (din care se face sunca) să fie crescuti timp de doi ani.

Cafea Kopi Luwak

Știați că Kopi Luwak este făcut exclusiv din boabe de cafea consumate, digerate și defecate de o pisică? Ei bine, boabele acestei cafele de pământ și miros înțepător, cu aromă de sirop de ciocolată, sunt colectate din excrementele pisicii civetă Sumatra, care trăiește în provincia montană indoneziană Irian Jaya.

Procesul este total natural și presupune ca pisica zibetă să se urce în pomii de cafea și să mănânce cele mai coapte cireșe de cafea pe care le poate găsi. În cele din urmă, acestea apar în excrementele animalului și sunt colectate de localnici.

Potrivit Guinness World Records, cea mai scumpă cafea din lume, Kopi Luwak, se vinde cu aproximativ 300 USD per kilogram (aproximativ 0,45 kg), cu doar 500 lb (aproximativ 227 kg) de cafea disponibilă pe an.

Carne de vită Wagyu

Wagyu suculent, fraged și cu aromă puternică, care își ia numele de la vaca japoneză Wagyu, este destul de diferit de carnea de vită tradițională și vine la un preț ridicat de 200 USD per kilogram (aproximativ 0,45 kg). Potrivit Business Insider India, vacile individuale care produc carne de vită Wagyu ajung la licitație în jur de 30.000 USD.

Vacile implicate în fabricarea cărnii de vită Wagyu sunt crescute pentru rezistență fizică. Acest proces face ca ele să aibă mai multe celule adipoase intramusculare. Ca rezultat, grăsimea este distribuită mai uniform în mușchi și le conferă o culoare roz exclusivă și un gust fraged.

Olive Wagyu este considerată cea mai rară friptură din lume, fiecare friptură costând între 120 USD și 300 USD.

Ton cu aripioare albastre

Tonul roșu, care se numără printre cele mai râvnite fructe de mare, este, de asemenea, unul dintre cele mai costisitoare produse alimentare din lume datorită rarității sale. Potrivit Worldwildlife, populația de pești a scăzut grav – pescuitul excesiv de ton roșu din Atlantic, ton roșu din Pacific și ton roșu de sud a fost în mare parte determinat de cererea pentru aceștia pe piețele de sushi.

În timp ce prețul tonului roșu depinde de tip și locație, o licitație recentă din Japonia a adus prețul pe kg până la 1.300 USD.

La 5 ianuarie 2023, un ton roșu de 212 kilograme a fost lansat la licitația de Anul Nou în piața de pește Toyosu din Tokyo pentru 273.000 USD, conform The Japan Times.

Stridii

Stridiile se găsesc în mare parte în apele salmastre de-a lungul coastelor SUA. În timp ce stridiile Bluff sunt prezentate drept una dintre cele mai delicioase alimente din lume, Coffin Bay King Oysters ia titlul de unul dintre cele mai scumpe alimente din lume. Acestea durează aproape șapte ani pentru a se maturiza pe deplin.

Potrivit unui raport din 2022 al WAFB, industria stridiilor din SUA a înregistrat o cerere mare și o ofertă redusă, ceea ce a forțat în cele din urmă procesatorii de stridii să plătească până la 70 USD per sac la docuri.

Stridiile vin în soiuri diferite - fiecare având o aromă distinctă. De exemplu, stridiile estice din SUA sunt mai sărate decât stridiile din Pacific. Cu toate acestea, acesta din urmă este mai potrivit pentru persoanele cu palate complexe.

Foie gras

Făcut din ficat de rață sau de gâscă, foie gras (ficat gras) este una dintre cele mai scumpe și populare delicatese ale bucătăriei franceze. În general, un kilogram de foie gras are o valoare de piață de aproximativ 31 USD până la 39 USD.

Foie gras este rar și este interzis în majoritatea țărilor, deoarece producția sa implică gâște și rațe hrănite forțat cu porumb folosind tuburi de hrănire pentru a le crește conținutul de grăsime. Cu toate acestea, se pot vedea producții de mâncare în provincia Strasbourg, conform Britannica.

Consumate în cea mai mare parte sub formă de patiserie sau pate de foie gras, delicatesele vin cu crusta coptă și linii de jeleu. Procesul de preparare presupune condimente și trufe și poate fi servit cald sau rece, după alegere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net