Cele șapte semne ale jobului ideal

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pasiune pentru ceea ce faci, gata oricând pentru ore suplimentare, absența „sindromului de duminică seara”. Iată doar câteva „semne” care vorbesc despre locul de muncă ideal. Jobul mult visat include desigur o anume valoare a salariului, dar și identificarea unui echilibru cât mai bun între viața de la serviciu și cea personală. Ba chiar face referire și la colegi, ca să nu mai vorbim despre șefi. În fond, câți dintre noi nu am suspinat măcar o dată în viață cu gândul la jobul mult visat, pe care nu l-am avut niciodată sau pe care l-am ratat din cine știe ce motive, ignorând să-l apreciem pe cel din prezentul vieții fiecăruia?

Pentru aceia dintre voi aflați la începutul drumului sau în plină căutare, iată șapte semne care îți indică faptul că ai găsit jobul la care visezi: 

1. Ești printre cei mai buni în ceea ce faci.

Dacă nu te deranjează să vii printre primii și să pleci printre ultimii, ci dimpotrivă o faci pur și simplu fiindcă asta simți, atunci evidența nu poate fi negată: pur și simplu îți place ceea ce faci. Și atunci, bârfele celor din jur, care se jură că nu înțeleg cum poți să faci atâtea fără să comentezi măcar, nu au cum să te atingă. Iar dacă comentariilor răutăcioase li se adaugă aprecierile sincere ale șefilor, atunci e clar că ești pe drumul cel bun! În fond puțini dintre noi reușesc să găsească un loc de muncă care să le pună în evidență calitățile, iar talentele personale să se plieze aproape perfect pe dezvoltarea ta profesională. 

2. Acceptă-ți colegii și șefii. 

Nu e deloc ușor să-ți accepți colegii. O știm cu toții încă de pe băncile grădiniței și mai târziu ale școlii. Chiar dacă creștem, ne trezim cu criterii forte în baza cărora îi acceptăm pe unii și-I respingem pe alții. Și aici însă trebuie să dai credit lucrurilor pozitive. În primul rând, fiindcă dacă faci un calcul elementar vei constata că-ți petreci cu cei de la muncă mai bine de trei sferturi dintr-o săptămână. A întreține o atmosferă relaxată la locul de muncă e așadar ceva mai mult decât un banal avantaj, ci un atu pe care cei mai mulți dintre noi îl descoperim târziu. Iar printre colegi trebuie să știi să-i incluzi și pe șefi. Chiar dacă îți vine greu să crezi, sunt tot oameni și au multe lucruri în comun cu ceilalți.

3. Gata oricând să accepți noi provocări.

Fiecare job, deci și cel ideal, vine la pachet cu o serie de îndatoriri de care nu poți scăpa. Unii le numesc „sfânta rutină”, alții capcanele vieții de zi cu zi. În fond, întrebarea la care e cel mai indicat să-ți răspunzi nu e „Cu ce provocări mă voi confrunta astăzi?”, ci „Cât de repede voi rezolva sarcinile zilei”. O dată ce ai trecut de acest nivel, vei constata că ai căpătat un mare avantaj față de cel din dreapta și din stânga ta: economisești energie și timp, dar mai ales îți păstrezi un tonus optimist pe parcursul întregii zile de muncă, ceea ce e pentru mulți dintre noi o mare provocare, indiferent dacă ești tânăr sau bătrân. În fond, dacă vei bombăni o mare parte din zi sarcinile pe care poate în opinia ta le-ar fi executat mult mai bine unul sau altul vei pierde din vedere marea provocare, cea care stă în dobândirea unei bogate experiențe de muncă într-un timp cât mai scurt. 

4. Pregătit să înveți în fiecare zi ceva nou.

Specialiștii că spun că locul de muncă preferat e asemenea unei cepe. Cu fiecare strat nou pe care-l descoperi constați că ai ceva mereu nou în fața, gata să ți supună cu o condiție: să ai stare necesară pentru a învăța. În fond, nu se spune că înveți cât trăiești? Chestiunea care face diferența în acest caz e că nu toți dăm crezare acestui adevăr atât de simplu. Tu însă da!

5. Nu pui accent pe eșecuri, ci pe oportunități.

Eșecurile fac parte din viață. Nimeni nu și le dorește, dar ele nu vor să ne ocolească și pace. Marele avantaj stă în faptul să știi să le înfrunți. Să nu faci din ele un capăt de țară, ci doar un sfârșit de capitol. Să le accepți bărbătește și mai ales să nu încerci să le pui în cârca colegilor. Poți alege să vorbești despre ele cu aceia dintre colegi pe care-i consideri cei mai măsură să-ți ofere sfaturi și direcții către noi oportunități. Sau chiar cu șefii tăi. Nu știi niciodată de unde sare iepurele, chiar și dintr-un perdaf bun pe care un șef luminat ți-l va administra bineștiind să-ți aprecieze sinceritatea!

6. Bucuria lucrului bine făcut.

Nimeni nu-ți va putea lua vreodată bucuria lucrului bine făcut. Dacă ieși pe ușa biroului cu sentimentul că în ziua cu pricina ți-ai făcut bine treaba, atunci nu ai te teme de nimic. Poate doar de amenințarea extremă de a atinge cândva frustrarea că într-o anumită perioadă nu vei mai simți aceeași stare. Suntem oameni, avem limitele noastre și regretele vin și pleacă. Dorința de a excela în ceea ce faci e una din puținele pe care trebuie să le ții aproape de tine!

7. Ziua de luni, binecuvântare sau blestem? 

Psihologi din lumea întreagă recunosc că nu e deloc simplu să pui punct și apoi să o iei de la capăt, săptămână după săptămână. După două zile libere, în care problemele de serviciu ți-au părăsit orizontul imediat (și e important să fie așa, ca să te poți întoarce la ele încărcat cu energie pozitivă!) mulți dintre noi se confruntă cu sindromul „după-amiezii de duminică” sau cu „dimineața zilei de luni”. Oricum l-ai numi-o e clar că dacă nu ții la locul tău de muncă revenirea va fi un chin. La tine însă nu e deloc așa, căci pasionat de ceea ce face nici nu simți că trebuie să muncești zi după zi.  

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net