Celebrul oraș cu nume vulgar unde se află cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume

În Croația există un oraș a cărui denumire îi amuză pe români, datorită înțelesului pe care îl are în limba română. Și totuși, este o renumită stațiune heliomarină și un important centru turistic, dar este cunoscut și pentru multele sale clădiri ce au supraviețuit din perioada romană, dintre care și amfiteatrul din secolul I, denumit la nivel local Arena, singurul amfiteatru roman rămas care are patru turnuri laterale păstrate în întregime.

Orașul unde se află cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume / foto: Pixabay
Orașul unde se află cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume / foto: Pixabay

Istria este o regiune care se întinde de-a lungul a 430 de kilometri de coasta croată, iar în Nord ocupă și o parte din Slovenia. A fost un loc important din punct de vedere strategic și așa au văzut-o și romanii, care au stăpânit cândva regiunea. Și alte culturi și oameni trecuseră pe acolo înainte, cum ar fi Hallstatt și istrienii înșiși, care i-au dat numele, iar mai târziu Sfântul Imperiu Romano-German și venețienii.

Roma a lăsat, cu siguranță, cea mai profundă amprentă asupra regiunii, mai ales în cea mai importantă (dar nu și cea mai mare) așezare a regiunii: orașul Pula. În centrul istoric al acestui oraș, întins pe 7 coline, s-au păstrat multe vestigii romane, de la Arcul Sergius până la Poarta lui Hercule, trecând prin Teatru și Poarta Gemina. Acestea includ un număr mare de piese mici (mozaicuri, pietre funerare, statui etc., multe dintre ele din vechiul Nesactium, un alt oraș roman învecinat) păstrate în Muzeul Arheologic.

Arena Pula, printre cele mai mari șase arene romane rămase din lume

Amfiteatrul cunoscut sub numele de Arena Pula, unul dintre cele mai mari din lume/ foto: Pixabay
Amfiteatrul cunoscut sub numele de Arena Pula, unul dintre cele mai mari din lume/ foto: Pixabay

Însă, cel mai impresionant monument este impresionantul amfiteatru, cunoscut sub numele de Arena Pula, singurul amfiteatru roman rămas care are patru turnuri laterale păstrate în întregime și se numără printre cele mai mari șase arene romane supraviețuitoare din lume.

Construit între 27 î.Hr. și 68 d.Hr., din calcar, este de formă eliptică, are o lungime de 132 de metri, o lățime de 105 metri și înălțimea de 32 de metri. Totodată, are 72 de arcade și capacitatea de 23.000 de spectatori. În epoca romană, localnicii participau cu entuziasm la luptele gladiatorilor.

Cele patru turnuri aveau câte două rezervoare, care erau umplute cu apă parfumată ce alimenta o fântână, iar amfiteatrul putea fi acoperit cu velaria (pânze mari), protejând spectatorii de soare sau de ploaie.

Este folosit și astăzi în timpul festivalurilor de film din vară

În Evul Mediu, spre deosebire de alte amfiteatre, acesta nu și-a schimbat utilizarea, fiind folosit pentru a organiza turniruri pentru Cavalerii de Malta. În prezent, este folosit în scopuri culturale, la suprafață fiind organizate spectacole muzicale și de film (cel mai important festival de film din țară), iar pasajele subterane – prin care umblau cândva luptătorii și fiarele – sunt acum galeriile unei expoziții permanente despre cultura viței de vie și producția de vin și măsline, două dintre sursele de bogăție locală moștenite din antichitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net