Cum erau pedepsite bârfitoarele în Evul Mediu. La ce metode de tortură erau supuse femeile

Ultima actualizare:

La fel ca femeile moderne, femeile din Evul Mediu adorau să bârfească, dar atunci își asumau mult mai multe riscuri decât astăzi. În acele vremuri, existau multe metode prin care erau femeile „vinovate” erau torturate. Astfel, micile abateri de la reguli, care în prezent sunt relativ inofensive, cum este bârfitul, atrăgeau tratamente dure din partea celor responsabili.

Cum erau pedepsite bârfitoarele în Evul Mediu / Foto: Captură video
Cum erau pedepsite bârfitoarele în Evul Mediu / Foto: Captură video

​​Evul Mediu este o perioadă mai mult decât cunoscută pentru unele forme severe de pedeapsă corporală. Totodată, este o perioadă unde nu prea era acceptată bârfa. Astăzi poate este un lucru inofensiv, însă, bârfitoarele erau pedepsite crunt în epoca medievală.

Când vine vorba despre consecinţele bârfitului, trecutul utiliza o metodă de a pedepsi răspândirea zvonurilor. De exemplu, una dintre pedepse, numită şi „Căpăstrul lui Scold”, consta în aplicarea unui dispozitiv terifiant, în scopul de a pedepsi femeia pentru calomnie şi bârfă. În marea majoritate a cazurilor, femeile erau cele pedepsite în acest mod chiar de către soții lor, sau la cererea unui alt membru al familiei, un lucru considerat absolut firesc la acea vreme.

Erau obligate să poarte acest dispozitiv „Căpăstrul lui Scold”

Așadar, celor care umblau cu bârfa, erau obligate să poarte acest „Căpăstrul lui Scold”, un tip de mască, închisă în dreptul gurii şi cu un fel de şurub, care era împins spre zona limbii, pentru a împiedica bârfitoarea să mai rostească ceva. Acest instrument avea trăsături fizice exagerate, cum ar fi urechile mari ca de măgar, nasul proeminent și coarnele în spirală - pentru atragerea atenţiei publicului şi pentru umilirea persoanei pedepsite.

În plus, în vârful capului avea cu un clopoțel, unele, care îi informa pe oameni că trece o bârfitoare. Acest instrument asemănător cu un frâu, un căpăstru, a fost denumit „Scold” pentru a asocia cu numele femeilor rele, zgârcite, cicălitoare, nemulţumite sau celor care erau asociate cu vrăjitoarele.

Pedeapsa a fost aplicată exclusiv femeilor

Pedepsa a apărut în Scoţia, prin anii 1500 şi a fost rapid preluată în Anglia şi unele ţări europene, cum este Germania, şi oraşe ca Bruxelles. Ce este trist, dar și interesant, este faptul că pedeapsa a fost aplicată exclusiv femeilor (rareori, bărbaţilor) din clasa socială inferioară, în timp ce membrilor curţii şi altor aristocraţii li s-a permis, neoficial, să bârfească, fără teama de a fi pedepsiţi atât de aspru.

În Evul Mediu se aplicau activ pedepsele fizice, care provocau durere, deoarece se considera că durerea e unica cale de a obține iertarea pentru păcatele comise. Abia spre sfârșitul secolului al XVI-lea situația s-a mai schimbat și s-a îmbunătățit, chiar dacă bârfele nu au dispărut, cele mai crude și inumane pedepse au fost anulate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net