Ceva incredibil se întâmplă atunci când se privesc în ochi. Conexiunea unică a omului cu acest animal

Este pentru prima oară când se constată o sincronizare între creierul unui om și o altă specie. Conexiunea este incredibilă, spun cercetătorii chinezi care au publicat recent un studiu, informează ScienceAlert. Studiul constată că creierul câinilor se sincronizează cu al nostru atunci când ne uităm în ochii lor.

Momentul sincronizării

image

Pentru prima dată, cercetătorii din China au descoperit că activitatea neuronală se sincronizează între două specii diferite: oameni și câini. Descoperirile sugerează că într-adevăr ne legăm cu animalele noastre de companie la un nivel neurologic mai profund.

Ochii mari și umezi ai unui câine sunt ca un magnet. Te uiți profund în ei și te impresionează. Este momentul în care creierul omului care privește în ochii unui câine se sincronizează cu cel al patrupedului.

Anterior, studiile au arătat că atunci când oamenii vorbesc sau lucrează între ei, activitatea creierului nostru în regiunile cheie se poate sincroniza. Dar aceasta este prima serie de experimente care raportează un fenomen similar între oameni și altă specie.

Copil pe iarbă cu un câine. Foto: Shutterstock
Copil pe iarbă cu un câine. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au măsurat activitatea creierului la oameni și câini prin plasarea de electrozi pe craniu. Pentru test, 10 cîini tineri din rasa beagle au fost asociați cu oameni necunoscuți.

În experimente, perechile om-câine s-au angajat în comunicare nonverbală, cum ar fi privirea reciprocă. Omul și câinele s-au aflat permanent în aceeași cameră.

După cinci zile:

„Am observat că corelațiile intercerebrale în regiunile frontale și parietale au crescut dramatic în timpul privirii reciproce”, scriu autorii studiului, conduși de biologul Wei Ren de la Academia Chineză de Științe.

Când participanții umani doar mângâiau câinii, echipa a observat modele similare de sincronizare, dar în acest caz sincronizarea a fost mai puternică în regiunea creierului parietal.

Creierul câinelui și cel al omului se sincronizează când se privesc. Foto: ScienceAlert
Creierul câinelui și cel al omului se sincronizează când se privesc. Foto: ScienceAlert

Creierul uman este cel care inițiază conexiunea

La om, activitatea atât în ​​regiunile frontale cât și în cele parietale ale creierului este asociată cu atenția comună. Studiile anterioare au descoperit că atunci când oamenii își mângâie câinii, activitatea lobului lor frontal crește, ceea ce sugerează că acordă o atenție deosebită animalului lor de companie și sunt implicați emoțional. Dar nu a fost clar până acum dacă această activitate se reflectă și în creierul câinelui.

Echipa a descoperit că creierul uman este cel care inițiază activitatea neuronală cuplată. Pe parcursul studiului, sincronizarea intercerebrală dintre perechile om-câine a crescut, ceea ce sugerează că cei doi se conectau.

Experimentul ar putea ajuta în diagnosticarea autismului

Unii oameni de știință emit ipoteza că deficitele în cunoașterea socială, observate în tulburarea spectrului autist (ASD), rezultă din sincronizarea redusă a creierului cu alții.

Pentru a investiga această ipoteză în continuare, cercetătorii au efectuat din nou aceleași experimente, dar de data aceasta cu nouă câini care au prezentat caracteristici similare cu ASD uman. În acest caz, perechile om-câine au prezentat mai puțină sincronizare intercerebrală, indicând o atenție articulară redusă.

„Descoperirile noastre sugerează potențiali biomarkeri ai activității intercerebrale pentru diagnosticarea autismului și dezvoltarea de analogi non-halucinogene ai LSD pentru a corecta deficitele sociale”, concluzionează autorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
regina elisabeta gettyimages jpg
gn4z5YgUuzmuVUAo mp4 thumbnail png
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
bogracs d46d86d016 jpg
accid buzau jpg
anthony quinn AFP jpg
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net