Cine a descoperit popcornul? Explicația științifică pentru care „explodează” porumbul atunci când se fac floricelele

La film, la o petrecere cu prietenii sau pur și simplu de poftă, floricelele de porumb sunt vedete în întreaga lume. Popcornul are o istorie veche de 6.700 de ani, însă întrebarea rămâne următoarea: cine l-a descoperit? 

Popcorn / foto: Pixabay
Popcorn / foto: Pixabay

Popcornul se numără printre gustările preferate ale multor oameni. Se găsește pe rafturile supermarketurilor în diverse forme: simple, cu sare, cu arome diverse, cu ciocolată sau chiar caramel, și este simplu de pregătit. Mai mult decât atât, Napoleon Bonaparte iubea această gustare! El, dar și alte personalități.  

Istoria popcornului

Termenul de popcorn („popped corn”, adică porumb pocnit) a apărut în anul 1848, iar ultimele studii făcute de cercetători au demonstrat faptul că peruanii erau mari consumatori de porumb, mai ales de floricele de porumb. 

Cu toate acestea, istoria a fost dată peste cap de informația că popcornul a ajuns în America de Sud mult mai devreme, cu 1.000 de ani. 

În anul 1948, cercetătorii au descoperit că în New Mexico existau floricele vechi de 5.600 de ani, care în Mexic purtau denumirea de momochtli în limba nahuatl și se expandau în oale de lut, bine încinse sau se presărau boabe peste jăratec.

Câteva curiozități despre popcorn 

- În Statele Unite ale Americii, în anul 2006, a fost făcut cel mai mare castron de popcorn: 1,549 kg; 

- Floricelele de popcorn sunt folosite pentru a fi decorat pomul de Crăciun. În anumite țări, oamenii obișnuiesc să înșire floricelele pe sfoară și să orneze pomul de iarnă cu ele; 

- De asemenea, interesant este cum se prepară popcornul. Bobul de porumb sare atunci când este pregătit, iar explicația pentru acest proces vine din partea fizicianului Cristian Presura, care pe social media a venit cu următoarea declarație: 

„Bobul de porumb este format din sămânță, mult amidon hranitor pentru sămânță și apă încapsulate într-o membrană numită pericarp. În momentul în care boabele sunt încălzite apa începe să fiarbă și se transformă în abur care pune presiune pe membrana coajă. În cazul soiului de porumb folosit la floricele numit zea mays, pericarpul, coaja, cedează când temperatura atinge aproximativ 180 de grade Celsius. Amidonul care a devenit acum spongios datorită caldurii se expandează”, explică fizicianul pe TikTok. 

Personalități din istorie care au iubit popcornul 

  • Abraham Lincoln
  • Karl Marx
  • Charles Dickens
  • Oscar Wilde
  • Lewis Carroll
  • Charles Darwin
  • Thomas Edison

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net