De ce explodează, de fapt, popcornul. Ce se întâmplă atunci când îl punem pe aragaz sau la microunde

Poate că oamenii nu au știut întotdeauna cum ajunge porumbul să se transforme în popcorn, dar ne bucurăm cu toții de floricelele de porumb și asta de mii de ani. Anticii atribuiau magia floricelelor de porumb unor zei, dar acum știm că adevăratul motiv pentru care popcornul explodează este un amestec fascinant de chimie și fizică.

Cu toții ne bucurăm de popcorn. Foto: Click.
Cu toții ne bucurăm de popcorn. Foto: Click.

O privire mai atentă la miezul floricelelor de porumb

Boabele de floricele de porumb au două straturi. Construcția și compoziția boabelor de porumb creează condițiile necesare pentru explozie.

Stratul exterior este învelișul galben deschis, transparent, și este secretul pentru porumb. Când este intactă, carena este impermeabilă la umiditate - niciunul nu va fi eliberat până când carena nu este spartă. Acesta va acționa ca un vas sub presiune în timpul exploziei.

În interiorul carcasei se află endospermul. Endospermul este format dintr-un amidon dur și o cantitate mică de umiditate (aproximativ 14 la sută). Este tare ca piatra înainte de a fi spart, așa cum este posibil să fi experimentat mușcând un sâmbure nefocat (și, eventual, rupând un dinte).

De ce explodează popcornul

Când miezul de floricele de porumb este încălzit, cantitatea mică de umiditate prinsă în miez se transformă în abur, care este împins peste punctul de fierbere de mediul presurizat creat de cocă. Căldura presurizată gelatinizează amidonul dur, transformându-l din solid de rocă într-o formă foarte maleabilă.

Pe măsură ce miezul de floricele de porumb continuă să se încălzească, presiunea depășește în cele din urmă rezistența carenei, moment în care carena se rupe. Aburul presurizat din sâmbure se extinde imediat și face ca amidonul gelatinizat să se umfle în timpul procesului. Pe măsură ce aburul scapă, temperatura amidonului scade rapid și îi permite să ia din nou formă solidă. Rezultatul este un miez de floricele de porumb perfect pufos, scriu cei de la theepruceeats.com.

De ce unele boabe de floricele de porumb nu se transformă în popcorn?

În fiecare lot de floricele de porumb, există întotdeauna câteva boabe de floricele de porumb care nu ies niciodată sau pur și simplu se deschid fără să se deschidă. Există mai multe cauze posibile, dar câteva legături lipsă din formula de popping sunt de obicei cauza.

O carcasă defectă este cea mai frecventă cauză a unei defecțiuni de popping. Dacă carcasa are o fisură mică sau o zonă compromisă în alt mod, presiunea nu se va dezvolta în interiorul miezului. Pe măsură ce umiditatea din miez se încălzește și se transformă în abur, se scurge încet din miez. Aceste boabe de floricele de porumb pot rămâne complet intacte sau se vor despica înainte ca amidonul să se gelatinizeze, provocând un miez deschis, dar compact.

Conținutul scăzut de umiditate din sâmbure este, de asemenea, o cauză comună a eșecului de pop. Fără suficient abur în miez, presiunea nu se poate dezvolta, iar amidonul nu se poate gelatiniza. Producătorii de floricele de porumb usucă cu atenție porumbul pentru a obține boabe cu cantitatea perfectă de umiditate pentru o popping optim.

Încălzirea incorectă poate provoca, de asemenea, eșecul la popcorn. Porumbul apare cel mai bine la căldură uscată produsă de aer sau ulei. Acest tip de căldură înconjoară miezul și îl încălzește uniform și rapid. Încălzirea porumbului prea încet sau la temperaturi prea scăzute poate să nu creeze suficientă presiune în sâmbure pentru ca acesta să explodeze. Încălzirea neuniformă sau prea lent a porumbului poate cauza ruperea cojii într-un singur loc înainte ca întregul sâmbure să fie suficient de fierbinte pentru a se extinde, lăsând un miez neexplodat și probabil ars.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net