Cine a fost Alexandrina Burelly, marea dragoste a lui Ion Luca Caragiale. Era de-o frumusețe rară

Funcția de director al Teatrului Național nu i-a adus prea multă satisfacție lui Ion Luca Caragiale, însă datorită acesteia a reușit să o cunoască pe marea dragoste a vieții sale, Alexandrina Burelly.  

Caragiale și Alexandrina Burelly
Caragiale și Alexandrina Burelly

Tânăra Alexandrina Burelly, alături de un grup de prietene, au decis să meargă într-o zi la teatru pentru a urmări spectacolul lui Sarah Bernardt. Însă, niciuna dintre ele nu avea bilet, motiv pentru care Ion Luca Caragiale, care la acea vreme era directorul Teatrului Național, a fost informat despre situația tinerelor. Acesta le permite să intre în sala de teatru, însă imediat cum o vede pe Alexandrina Burelly, Caragiale se îndrăgostește nebunește, iar, în cele din urmă, cei doi se vor și căsători.

La puțin timp de la acest episod, Caragiale o cere de soție pe Alexandrina de la tatăl ei, faimosul arhitect Gaetano Burelly. Ea era cea de-a doua fiică a lui Burelly, fiind considerată extrem de frumoasă. Mai mult decât atât, alături de sora ei mai mare, Alexandrina era adesea în mijlocul evenimentelor mondene din București. Nici acum nu se știe precis dacă ea și Caragiale s-au cunoscut pentru prima oară la teatru, ori dacă se știau deja, prin intermediul familiilor lor.

Alexandrina era fiica arhitectului Gaetano Burelly

Cei doi se căsătoresc pe 7 ianuarie 1889, iar apoi pleacă imediat în Italia. La întoarcerea în țară, cei doi se mută împreună într-o casă de pe strada Polonă, din București. „Sâmbătă s-a oficiat căsătoria civilă, iar duminică căsătoria religioasă a amicului nostru Caragiale, directorul general al Teatrelor, cu gentila d-ră Alexandrina Burelly. Căsătoriţii au plecat ieri seară, cu Fulgerul spre Italia”, scria în „România Liberă”, la acea vreme.

Caragiale și Alexandrina Burelly au avut împreună patru copii, o fată, Ioana, apoi încă una, Aghata. Din păcate, ambele fete au murit la vârste fragede, din cauza difteriei, ori, după unii autori, a tusei convulsive. În anul 1893, cei doi vor avea împreună și un băiat, pe Luca, care, la rândul lui, va deveni scriitor, iar apoi se va naște și Ecaterina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Viktor Orban shutterstock 1649868622 jpg
image
image
image
image
image
image
Simion  5832 PNG
Reciclare ambalaj conform jpg
antalya 928302 1280 (1) jpg
gradina curte flori istock jpg
Plata prin NFC cu smartphone ul FOTO Shutterstock jpg
istock vot votare jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
4 front evaluare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net