Cine a fost Badea Cârțan, cel mai curajos țăran român. De ce a plecat pe jos la Roma

Badea Cârțan, cel mai cunoscut ţăran român, s-a remarcat prin modul în care a ales să-şi depăşească limitele. A rămas în istorie prin călătoriile sale, cea mai cunoscută fiind cea de la Roma, unde a mers pe jos pentru a vedea Columna lui Traian.

Badea Cârțan în drum spre Roma Foto: Facebook
Badea Cârțan în drum spre Roma Foto: Facebook

Badea Cârțan a făcut 43 de zile până la Columna lui Traian, din Roma 

În ianuarie 1896, Badea Cârțan a plecat în Italia, la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian, dovada originii latine a românilor. Călătoria celebrului cioban a durat 43 de zile, timp în care a parcurs aproximativ 1700 de kilometri.

Se spune că până la destinație, țăranul român a rupt patru perechi de opinci. Când a ajuns la Roma, Badea Cârțan s-a culcat, de oboseală, lângă Columna lui Traian. Acesta a fost trezit dimineața de trecători și de oamenii legii, curioși să vadă un bărbat în straie dacice lângă celebrul monument.

Românul a devenit celebru în Italia 

Se spune că în momentul când oamenii au văzut un bărbat în straie dacice un italian a exclamat: „un dac a coborât de pe Columnă”. Românul nostru a devenit rapid celebru în Italia pentru aventura sa, fiind invitat de mai toate personalitățile vremii. Badea Cârțan a ajuns chiar să stea de vorbă cu primarul Romei și s-a întâlnit la Vatican cu cardinalul Rampolla.

De-a lungul vieții sale a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Egipt, Germania, Ierusalim și în atâtea locuri prin țară. Dacă alți exploratori celebri și-au dedicat viața expedițiilor din dorința de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăți, Badea Cârțan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român.

image

Cum a murit Badea Cârțan

Badea Cârțan a murit în 1911, pe 7 august, la vârsta de 62 de ani. Se pare că într-una din multele sale călătorii, pe când se întorcea de la Bucureşti, ciobanul a fost prins pe crestele Carpaţilor de un viscol puternic și s-a îmbolnăvit la plămâni.

Doamna Lahovary, soţia fostului ministru plenipotenţiar la Roma, care îl cunoştea bine pe Badea Cârțan, i-a oferit acestuia o cameră în castelul său de al Poiana Ţapului. Aici a și murit Badea Cârţan, în mijlocul țării pe care a iubit-o atât de mult.

Badea Cârțan este înhumat la Sinaia. Pe crucea sa stă scris: „Aci doarme badea Cârţan, visând la întregirea neamului său”. 7 ani mai târziu după decesul ciobanului, în 1918, se înfăptuia România Mare, visul lui Badea Cârțan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net