Cine a fost Elisabeta Movilă, femeia pe care turcii au violat-o în harem. Motivul șocant pentru care și-a tăiat părul

A fost singura femeie care a reușit să ajungă pe tronul Moldovei, însă, în cele din urmă, a avut parte de un destin crunt și o moarte violentă. Elisabeta Movilă, o femeie extrem de ambițioasă, a condus Moldova ca regentă a fiilor ei, care urcaseră pe tron la numai 14 ani.

Elisabeta Movilă a fost singura femeie de pe tronul Moldovei
Elisabeta Movilă a fost singura femeie de pe tronul Moldovei

Elisabeta Movilă s-a născut în a doua jumătate a secolului XVI, iar tatăl ei era Toma Csomortany, un nobil din Transilvania. În anul 1591, Elisabeta s-a căsăstorit cu Ieremie Movilă, în Polonia, iar ambiția ei l-a împins de la spate pe soțul ei. Acesta a renunțat la viața liniștită de care se bucura în Polonia pentru a prelua tronul Moldovei, iar în 1595 îl alungă pe Răzvan Vodă de la conducerea țării, iar cu ajutorul polonezilor, urcă pe tron.

Cei doi își stabilesc capitala la Iași, însă sunt nevoiți să părăsească Moldova pentru o scurtă perioadă de timp, atunci când Mihai Viteazul cucerește țara. Însă, în 1601, Movilă revine pe tron, iar, odată cu el, Elisabeta se întoarce și ea în Moldova.

„Elisabeta Movilă a fost cea mai frumoasă doamnă pe care a avut-o Moldova. A fost şi una dintre cele mai ambiţioase, de au comparat-o istoricii noştri cu domna Chiajna. Îi lipsea însă agerimea minţii, pătrunderea clară a situaţiunilor şi repeziciunea în hotărâri. Nu era inteligenţa ei la înălţimea ambiţiei care o rodea, ceea ce îi va pricinui, de altfel, căderea ei”, scria istoricul G. Cane, în cartea sa „Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

Sfârșitul tragic al Elisabetei Movilă

Ieremia Movilă moare în 1606, răpus de boală, iar Elisabeta rămâne văduvă și mamă a trei băieți, Alexandru, Constantin şi Bogdan. Cu toate acestea, tronul Moldovei este preluat de fratele lui Ieremia, Simion. La scurt timp după ce preia puterea, acesta este otrăvit, iar cronicile vremii spun că Elisabeta a fost cea care l-a ucis pe domnitor.

După o perioadă dificilă, în care unul dintre fii ei moare, turcii atacă Moldova în 1616, pentru a-l pune pe tron pe Radu Mihnea. Armata Moldovei este înfrântă, iar Elisabeta ar fi fost violată și luată prizonieră, alături de fii ei, Alexandru și Bogdan. În carul ce o ducea spre Constantinopol, Elisabeta Movilă și-ar fi tăiat părul, disperată din cauza rușinii trăite. Odată ajunsă în capitală, este trimisă în harem, iar din acest punct, istoricii nu mai știu nimic despre soarta Elisabetei Movilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net