Destinul tragic al domnitorului ucis la numai 39 de ani. Capul lui a stat atârnat în poarta seraiului din Istanbul

Constantin Hangerli a fost un fanariot, un domnitor al Țării Românești, al cărui destin tragic s-a încheiat prin decapitarea sa de către otomani. Povestea vieții sale este una plină de intrigi politice, trădări și o luptă constantă pentru supraviețuire și putere.

Domnitorul avea doar 39 de ani când a fost executat / foto: arhiva
Domnitorul avea doar 39 de ani când a fost executat / foto: arhiva

Constantin Hangerli s-a născut în jurul anului 1760 într-o familie de greci din Fanar, cartierul grecesc al Constantinopolului (Istanbulul de azi). Provenind dintr-o familie influentă, a beneficiat de o educație aleasă și a fost crescut pentru a înțelege complexitatea politicii otomane și a Balcanilor. Ambiția și inteligența sa l-au propulsat rapid în cercurile înalte ale administrației otomane.

Domnia în Țara Românească

În anul 1797, Hangerli a fost numit domnitor al Țării Românești de către sultanul Selim al III-lea. Numirea sa a fost rezultatul unei combinații de intrigi de curte și mita oferită către oficialii otomani, o practică comună în acele vremuri. De la început, domnia lui Hangerli a fost marcată de eforturi de consolidare a puterii și de gestionare a provocărilor economice și politice ale țării.

Hangerli a implementat reforme fiscale stricte pentru a asigura plata tributului către Imperiul Otoman, ceea ce a stârnit nemulțumiri printre boieri și țărani. A încercat să mențină un echilibru între interesele locale și cerințele otomane, dar măsurile sale dure au dus la creșterea tensiunilor interne.

Trădare și decădere

Pe măsură ce nemulțumirea populației creștea, boierii au început să conspira împotriva sa. În 1799, revoltele și nemulțumirile au ajuns la apogeu, iar Constantin Hangerli a fost văzut tot mai mult ca un tiran și un despot. În același timp, susținerea sa în rândul otomanilor începea să scadă, din cauza problemelor interne și a incapacității de a menține ordinea și a colecta tributurile necesare.

În ianuarie 1799, la presiunile boierilor și din dorința de a pacifica situația, autoritățile otomane au decis să-l înlăture pe Hangerli de la putere. A fost arestat și dus la Constantinopol sub acuzația de trădare și administrare defectuoasă. În ciuda încercărilor sale de a se apăra, soarta sa fusese deja pecetluită.

Moartea și consecințele

În luna martie 1799, Constantin Hangerli a fost condamnat la moarte și decapitat, o pedeapsă obișnuită pentru cei care cădeau în dizgrația otomanilor.

Moartea sa a fost menită să servească drept exemplu pentru alți domnitori și lideri locali care ar fi putut să îndrăznească să sfideze autoritatea sultanului.

După moartea lui Hangerli, Țara Românească a continuat să fie un teritoriu instabil, cu domnii fanarioți succedându-se rapid, fiecare încercând să navigheze între presiunile interne și cele externe.

Povestea lui Constantin Hangerli rămâne un simbol al complexității și pericolelor politicii din Balcani sub dominația otomană, evidențiind fragilitatea puterii și riscurile asociate cu funcțiile înalte în această perioadă tumultoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net