Cine a fost pilotul rus care a detonat Tsar Bomba, cea mai periculoasă bombă nucleară din lume

Ultima actualizare:

Cunoscută drept cea mai puternică și devastatoare bombă nucleară creată vreodată, Bomba Țarului / Tsar Bomba a fost momentul în care Uniunea Sovietică s-a dovedit a fi un adversar de temut în timpul Războiului Rece.

image

În anii ‘50, Statele Unite aveau un avantaj enorm în materie de echipament nuclear față de Uniunea Sovietică, chiar dacă tehnologia fusese dezvoltată la vremea respectivă în URSS.

De ce s-a străduit Uniunea Sovietică să facă o asemenea bombă nucleară?

Chiar și așa, tehnologia de la vremea respectivă nu permitea Uniunii Sovietice să transfere sau să lanseze bombe atomice asupra Statelor Unite. Potrivit scrierilor lui Zubok, în „Doctrina nucleară a lui Hruşciov”, se pare că Bomba Țarului a reprezentat o cacealma pregătită de URSS pentru a se reprezenta pe scara globală a armelor de distrugere în masă.

Liderul URSS de la vremea respectivă, Nikita Hrușciov, a prezentat viitorul test al armei de distrugere în masă în timpul celui de-al 22-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în octombrie 1961. Pentru a pregăti și a agita și mai mult apele, Hrușciov i-a povestit unui politician american despre noul său proiect în luna septembrie, apărând în ziarul The New York Times. 

Totuși, proiectul s-a prezentat unul destul de costisitor pentru URSS, iar procesul de creare al navei de transport s-a dovedit a fi foarte greu de realizat. Pentru a transporta o încărcătură atât de mare, bombardierul Tu-95 trebuie complet reproiectat încât atât nava, cât și pasagerii și pilotul să poată ieși din zona de explozie. 

Pentru Tu-95 să fie capabil să transporte o asemenea încărcăture, mai multe piese din acesta au fost îndepărtate, precum rezervoarele de combustibil și ușile compartimentului pentru bombe.

Cine a pilotat aeronava care urma să elibereze bomba?

De asemenea, pe lângă această navă reproiectată complet, trebuia și un pilot care să poată fi capabil să piloteze în siguranță această aeronavă alături de încărcătura ei periculoasă. Aici a intrat în peisaj pilotul Andrei Yegorovich Durnovtsev.

Alături de alte avioane proiectate special și vopsite cu o culoare albă modificată chimic, încât să reflecte cantitatea enormă de căldură degajată de către bombă, pilotul Durnovtsev a pornit în lansarea bombei care urma să rămână în istorie drept cea mai devastatoare și mare bombă atomică creată vreodată.

Bomba a fost aruncată pe 30 octombrie 1961 Capul Sukhoi Nos, la 15 km (9,3 mile) de Golful Mityushikha , la nord de strâmtoarea Matochkin. În urma acestui eveniment istoric, Andrei Yegorovich Durnovtsev a fost promovat la rangul de Lt. Colonel și numit erou al Uniunii Sovietice.

În acest moment, Rusia se află printre primele țări din lume în materie de armament nuclear, acest număr fiind profund sporit de donarea armelor nucleare ale Ucrainei la finalul Războiului Rece, în număr de 5.000 de obuze. Această „donare” a avut ca scop garanția securității Ucrainei de către Rusia. Ieri, 24 februarie, Rusia a declarat război Ucrainei.

Citește și Război în Ucraina. Explozii în Kiev. 137 de morți și peste 300 de răniți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net