Cine este adevăratul Robinson Crusoe. Drama bărbatului care a devenit sursa de inspirație pentru celebrul personaj

Majoritatea am auzit în copilărie de Robinson Crusoe, celebrul marinar naufragiat pe țărmul sălbatic al unei insule din Pacific. Și totuși, puțini sunt cei care știu că personajul celebru din cartea cu același nume, cea mai tradusă carte din lume, după Biblie, a fost insipirat de viaţa reală a unui marinar scoţian care a trăit absolut singur pe o insulă chileană.

Povestea adevarată care i-a dat viață lui Robinson Crusoe / foto: Adevărul.ro
Povestea adevarată care i-a dat viață lui Robinson Crusoe / foto: Adevărul.ro

Toată lumea a auzit de Robinson Crusoe, celebrul personaj al romanului omonim al romancierului Daniel Defoe. Unii au citit cartea, alţii au văzut măcar una din numeroasele ecranizări, dar puţini ştiu că personajul care l-a inspirat pe scriitorul englez a fost unul real. Acesta a fost Alexander Selkirk, membru în echipajul bucanierului englez William Damper, un individ care, după ce a pus mâna pe o încărcătură de tinere sclave de culoare, a schimbat denumirea navei în Bachelor’s Delight (Deliciul Burlacilor).

Povestea scoţianului Alexander Selkirk

Abandonat de Damper în 1704 pe o insulă chileană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Robinson Crusoe Island, Alexander, care a trecut, timp de patru ani, prin încercarea vieţii sale, a avut la dispoziţie doar „hainele şi aşternutul de pat, o puşcă, ceva praf de puşcă, gloanţe, tutun, o toporişcă, un cuţit, un ceainic, o Biblie, câteva scule, instrumentele şi cărţile sale de matematică”, relatează adevărul.ro.

În februarie 1709 a fost recuperat tot de Damper, care pe atunci se alăturase unei expediţii piratereşti conduse de căpitanul Woodes Rogers. Între septembrie 1704 şi februarie 1709, timp în care a trăit din vânătoare şi pescuit, el a fost complet singur pe insulă

Selkirk s-a întors în Anglia în 1711. Povestea lui a fost publicată în 1712, într-o carte publicată la Londra, iar în 1719, apărea Robinson Crusoe.  

Autorul romanului, Daniel Defoe, chiar l-a întâlnit pe naufragiatul Selkirk iar acesta i-a povestit aventurile sale, deși autorul nu a recunoscut niciodată că povestea lui ar fi fost bazată pe viața naufragiatului scoțian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net