Cine a fost „omul cu masca de fier”. Misterul care a stârnit numeroase controverse

Ultima actualizare:

Misterul identității Omului cu masca de fier, celebru personaj istoric, a stârnit numeroase întrebări și, se pare că, și răspunsuri. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, omul fără nume a devenit celebru datorită măsurilor stricte de securitate care i-au însoțit detenția.

Identitatea Omului cu mască de fier, învăluită în mister / foto: Arhiva Click!
Identitatea Omului cu mască de fier, învăluită în mister / foto: Arhiva Click!

Până în zilele noastre, adevărata identitate a Omului cu masca de fier a rămas necunoscută. De-a lungul secolelor, s-au făcut cercetări minuțioase și s-au emis diverse ipoteze cu privire la adevăratul lui nume, dar multe întrebări au rămas fără răspuns. Personajul misterios a trăit în secolul al XVII-lea și a devenit celebru datorită măsurilor stricte de securitate care i-au însoțit detenția.

O primă ipoteză lansată a fost că omul cu mască ar fi „Regele Halelor”, ducele de Beaufort, însă acesta s-a dovedit că a murit asediind oraşul Candia, în 1669, iar personajul misterios s-a stins în temniţă, la Bastilia, 34 de ani mai târziu, adică în 1703, după cum rezultă dintr-un proces verbal semnat de Rosarges, vicecomandantul Bastiliei la acea dată. Ulterior, a fost identificat, rând pe rând, cu contele de Vermandois, superintendentul Fouquet, precum şi cu alte numeroase personalităţi politice din vremea Regelui Soare.

Omul fără nume a fost încarcerat în mai multe închisori, inclusiv în Fortăreața Insulei Sainte-Marguerite și la Bastilia, dar a purtat în permanență o mască pentru a-și ascunde identitatea și a fost ținut sub paza strictă a gardienilor, după cum relatează romancierul francez Alexandre Dumas în romanul „Vicontele de Bragelonne”, care face parte din seria „Cei trei muschetari”.

Deși nu există documente oficiale care să ateste acest lucru, potrivit mai multor surse, personajul misterios s-ar fi născut în jurul anului 1640 și ar fi fost încarcerat în anul 1669, însă există date mai clare cu privire la decesul său. El s-ar fi stins din viață pe 19 noiembrie 1703, în închisoarea Bastilia.

Cine a fost cu adevărat Omul cu masca de fier?

Sfârşitul omului cu masca de fier a însemnat începutul unei dezbateri pasionale, în numeroase colţuri ale lumii, cu privire la identitatea prizonierului anonim. În timp ce unii au sugerat că ar fi fost un frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, care a fost ținut captiv pentru a fi oprit să formuleze orice pretenție la tron, alții au susținut că ar fi fost spion sau membru al aristocrației franceze și ar fi fost încercerat deoarece deținea informații compromițătoare despre familia regală, potrivit dosaresecrete.ro.

Au existat, de asemenea, interpretări potrivit cărora prizonierul ar fi fost mai degrabă un simplu valet al trezorierului cardinalului Mazarin pe nume Eustache Dauger. Cel puțin asta a fost ideea lansată de profesorul de istorie Paul Sonnino (UC Santa Barbara), în volumul „The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” (Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi), publicat în 2016.

„Am reușit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din avere de la fostul rege al Angliei, Carol I Stuart, iar Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că, dacă își va dezvălui identitatea, va fi imediat ucis”, spune istoricul.

Nu puţine sunt variantele care sugerează că omul cu masca de fier ar fi fost închis mai degrabă pentru că ar fi avut o relaţie secretă cu regina Ana de Austria, soţia lui Ludovic al XIII-lea. Bineînțeles, au fost persoane care au refuzat să creadă că prizonierul este de viţă nobilă, una dintre ele fiind prinţesa Elisabeth Charlotte d'Orleans, care credea că misteriosul prizonier este un lord englez, închis pentru un complot împotriva regelui William al Angliei.

Voltaire, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi filosofi din lume, a scris în cartea sa, „Siecle de Louis XIV”, că Omul cu masca de fier era mereu transferat dintr-o închisoare în alta fără ca faţa să îi fie văzută vreodată. Filosoful francez spunea că prizonierul era un om din înalta societate, iar tratamentul pe care îl primea în închisoare era unul demn de un rege sau, în orice caz, demn de o persoană cu influenţă. O opinie asemănătoare a fost sugerată şi de către scriitorul Alexandre Dumas.

Chiar dacă se cunosc o serie de informaţii despre prizonierul cu mască, nimeni nu poate afirma cu exactitate cine a fost acesta. Singura certitudine legată de Omul cu masca de fier este data morții lui. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
vot anulat sosoaca  jpg
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net