Povestea primului român care a participat la Jocurile Olimpice. A fost fiul unui boier şi al unei slujnice

Povestea de viață a primului român care a participat la Jocurile Olimpice. În anul 1900, România a fost reprezentată în premieră la o ediţie a Jocurilor Olimpice din Franţa, de la Paris, de vrânceanul Gheorghe Plagino, care avea 24 de ani, la proba de tir individuală. S-a clasat pe locul al 13-lea din cei 31 de concurenți şi a fost primul român care a pus România pe harta sportului mondial.

Gheorghe Pagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice / Foto: Captură video
Gheorghe Pagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice / Foto: Captură video

Născut la 16 noiembrie 1876 la Dumbrăveni, localitate aflată în prezent în judeţul Vrancea, Gheorghe Plagino a fost fiul lui Alexandru Plagino, însă timp de 18 ani a avut statutul de copil nelegitim, și al Wilhelminiei Siefert, în vârstă de 20 de ani, de religie catolică, slujnica boierului Plagino.

„Timp de 18 ani, acest copil a crescut la curtea boierului Plagino şi nu avea cum să nu-i fi ajuns la ureche bârfele slujitorilor cum că ar fi de fapt nepotul boierului ca urmare a relaţiei de dragoste dintre fiul acestuia, ce se numea tot Alexandru şi servitoarea nemţoaică pomenită mai sus. Atenţia pe care o oferea bătrânul boier copilului George putea fi o dovadă că relaţia dintre fiu şi servitoare a existat, dar din diferite motive, la momentul naşterii lui George, tatăl nu a fost alături pentru a-l declara. Cauza principală a fost că acesta era căsătorit cu Elena Plagino, o distinsă doamnă din înalta societate care nu ar fi suportat umilinţa infidelităţii soţului.

Tatăl nu l-a recunoscut până la 18 ani

Din acest motiv sau poate din cauza fragilităţii fizice, Elena a decedat în anul 1880, iar neastâmpăratul Alexandru A. Plagino a rămas văduv şi pregătit poate pentru noi aventuri romantice. Tatăl infidelului Alexandru, boierul Plagino, om cu multe păcate pentru averea sa, dar cu un deosebit simţ al onoarei a pus stop dorinţelor fiului şi timp de 14 ani până la moartea sa, petrecută în anul 1894, s-a zbătut şi l-a determinat pe acesta mai cu vorbă bună, mai cu ameninţări că-l va dezmoşteni şi l-a obligat să-şi recunoască greşeala din tinereţe, să o ia în căsătorie pe servitoare şi să-l recunoască pe tânărul George”, spunea istoricul focşănean Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, potrivit Adevărul.ro.

În 1894, după moartea soţiei, Alexandru Plagino s-a căsătorit cu mama lui Gheorghe Plagino şi l-a recunoscut. Băiatul a început să studieze în Paris, iar în 1900 a decis să participe la Jocurile Olimpice. Deși Gheorghe Plagino este un nume care nu spune multe, pentru istoria sportivă a țării, acesta este un om foarte important, deoarece a fost primul român care a pus România pe harta sportului mondial.

S-a înscris individual la competiţia de tir și s-a clasat pe locul 13, din 31 de sportivi, cu 11 puncte obţinute. De asemenea, a devenit, în 1908, după această experiență, al doilea român membru al Comitetului Internaţional Olimpic, funcţie în care a rezistat nu mai puţin de patru decenii, până în 1948, când comuniştii l-au retras pentru originea sa nesănătoasă.

Între 1923 şi 1940, a fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, în timp ce între 1933 şi 1940 a fost președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România – UFSR. Gheorghe Plagino s-a stins din viață pe data de mai 1949, la vârsta de 72 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net