Miliardarul care a dispărut fără urmă pe o insulă sălbatică. Ar fi fost mâncat de canibali

Chiar dacă au trecut zeci de ani, cazul miliardarului dispărut fără urmă rămâne un mister. De-a lungul timpului, s-a crezut că a fost sacrificat de comunitatea indigenă de pe o insulă, despre care se știa că practică canibalismul, însă nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu adevărat. Iată povestea misterioasă a lui Michael Rockefeller, cel de-al cincilea și ultimul copil al lui Mary și Nelson Rockefeller, guvernator al New York-ului și viitor vicepreședinte al SUA.

Michael Rockefeller, miliardarul dispărut fără urmă / foto: Captură video
Michael Rockefeller, miliardarul dispărut fără urmă / foto: Captură video

Născut pe 18 mai 1938, fiind al cincilea și ultimul copil al lui Mary și Nelson Rockefeller și nepot al lui John D. Rockefeller, fondatorul Standard Oil, Michael Rockefeller a urmat școala Buckley din New York și Academia Phillips Exeter din New Hampshire, apoi a absolvit Universitatea Harvard, obținând o diplomă de licență în istorie și economie.

A servit timp de șase luni în armata Statelor Unite, în 1960, iar ulterior plecat într-o expediție organizată de Muzeul de Arheologie și Etnologie Peabody de la Harvard pentru a studia tribul Dani din vestul Noii Guinee, o insulă de dimensiuni mari de lângă coasta Australiei, colonizată de olandezi, la un moment dat.

Totuși, Michael Rockefeller și un prieten au hotărât să organizeze pe cont propriu o călătorie în sud pentru a cunoaște tribul Asmat, un popor băștinaș format din aproximativ 50-60.000 de mii de oameni, stabilit în zona Parcului Național Lorentz.

După prima sa vizită acolo, încheiată, de altfel, cu succes, Michael Rockefeller, care avea doar 23 de ani, s-a întors în Statele Unite ale Americii, dar asta nu i-a fost de ajuns, astfel că, ulterior, s-a întors în regiunea Asmat, în anul 1961. Pe data de 19 noiembrie 1961, el și antropologul olandez René Wassing se aflau într-o canoe la aproximatic 6  kilometri de țărm atunci când barca lor s-a răsturnat.

Mama tânărului a angajat un investigator privat

Deși americanul a înotat spre mal, în timp ce colegul său a rămas agățat de barcă, fiind salvat a doua zi, miliardarul nu a mai fost văzut niciodată. După trei ani, în 1964, a fost declarat mort din punct de vedere legal. Mai mult, dispariția sa a fost subiectul multor speculații în presa americană.

Unii au spus că fie s-a înecat, fie a fost atacat de un rechin sau un crocodil de apă sărată și, deoarece canibalismul era un obicei încă prezent în unele subdiviziuni ale tribului Asmat în 1961, s-a scris, de asemenea, că ar fi fost ucis și mâncat de băștinași.

În 1969, jurnalistul Milt Machlin, care a vizitat insula pentru a investiga dispariția lui Rockefeller, a negat informațiile potrivit cărora acesta ar fi fost luat ostatic, explicând că dovezile circumstanțiale susțineau că acesta a fost ucis.Mai mulți lideri indigeni din satul Otjanepp, de unde se credea că Rockefeller ar fi ajuns când a atins țărmul, fuseseră uciși în 1958 de o patrulă olandeză, un posibil motiv de răzbunare a tribului împotriva „tribului alb”.

În 1979, mama lui Rockefeller a angajat un detectiv particular care să meargă în Noua Guinee pentru a încerca să rezolve misterul dispariției fiului ei, potrivit cărții „Rocky Goes West”, scrisă de Paul Toohey. Investigatorul privat ar fi dat la schimb un motor de barcă pentru craniile a trei bărbați despre care șeful Asmat spunea că erau singurii oameni albi pe care oamenii săi îi uciseseră, scrie în volumul său Paul Toohey.

Anchetatorul s-ar fi întors la New York și a predat aceste cranii familiei, convins că unul dintre ele era al lui Michael Rockefeller, dar familia nu a comentat niciodată această informație.

Ce s-ar fi întâmplat, de fapt

În filmul documentar „Keep the River on Your Right”, antropologul american Tobias Schneebaum a declarat că a vorbit cu mai mulți membri ai tribului Asmat din satul Otjanepp, care i-au spus că l-au găsit pe tânărul cercetător și l-au mâncat. De asemenea, în cartea „Savage Harvest: A Tale of Cannibals, Colonialism and Michael Rockefeller’s Tragic Quest for Primitive Art”, publicată în 2014 de Carl Hoffman, acesta vorbește despre dispariția misterioasă și presupusa moarte a lui Rockefeller.

Hoffman mărturisește că, în timpul mai multor vizite în satele din zonă, a auzit mai multe povești despre bărbații Otjanepp care l-au ucis pe Rockefeller. Poveștile sunt similare cu mărturiile colectate în anii 1960, dar se concentrează pe teoria conform căreia băștinașii care l-au luat ostatic s-au certat și au decis, într-un final, să-l ucidă pe Michael ca răzbunare pentru incidentul din 1958. La scurt timp după crimă, comunitatea a fost lovită de o epidemie de holeră, iar sătenii au crezut că boala a fost o pedeapsă divină pentru uciderea tânărului.

Multe dintre artefactele Asmat colectate de Michael Rockefeller în prima sa expediție fac acum parte din Colecția Michael C. Rockefeller Wing din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York, relatează dosaresecrete.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net