Ce ne face, de fapt, fericiți în viață. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor de la Harvard, după un studiu care a durat 85 de ani
V-ați întrebat vreodată ce ne face fericiți în viață? Se spune că nu există un răspuns universal valabil la această întrebare, dar, iată că, deşi fericirea nu este cuantificabilă, oamenii pot identifica aspectele din viaţă care le aduc bucurie. Nu e vorba numai de bani, carieră, mașini puternice, diete sănătoase şi vacanțe de lux. Iată care este cheia unei vieți fericite, potrivit cercetătorilor de la Harvard.
În anul 1938, cercetătorii de la Harvard au început un studiu, care a durat peste opt decenii, pentru a afla răspunsul la o întrebare existențială: ce ne face fericiti in viață? La un interval de doi ani, ei au strâns informații medicale de la 724 de participanți din întreaga lume. Așadar, din nou, ce ne face fericiți în viață?
Care este cheia unei vieți fericite
„Cea mai importantă descoperire pe care am făcut-o pe durata celor 85 de ani de studiu: relațiile pozitive ne mențin mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să trăim mai mult”, a declarat psihiatrul în cadrul Universității Harvard și co-autor al cărții „The Good Life”, bazată pe rezultatele studiului, Robert Waldinger.
Relațiile ne afectează fizic, iar, pentru a te asigura că acestea sunt sănătoase și echilibrate, este important să practici „fitness-ul social”. Mulți dintre noi avem impresia că, o dată ce am creat o relație de prietenie, sau amoroasă, ea se va menține de la sine, dar nu este chiar așa. Ce presupune acest „fitness social”? Ei bine, tot ce trebuie să facem este să avem grijă de relațiile noastre și să fim sinceri cu noi înșine cu privire la timpul pe care îl acordăm și dacă suntem atenți la conexiunile care ne ajută să prosperăm.
Cum să ai grijă de relațiile tale
Pentru a îți menține relațiile sănătoase și echilibrate, ai nevoie de șapte elemente esențiale, și anume:
- Siguranță și securitate. La cine ai apela dacă te-ai trezi speriată în miez de noapte? Pe cine ai suna într-un moment de criză?
- Învățare și dezvoltare. Cine te încurajează să încerci lucruri noi, să profiți de oportunități și să-ți urmezi țelurile în viață?
- Apropiere emoțională și încredere. Cine te cunoaște cel mai bine? Pe cine suni când dai de greu și poți fi sinceră cu privire la ceea ce simți?
- Afirmarea identității și împărtășirea experiențelor. Există cineva în viața ta alături de care ai împărtășit multe experiențe și care te ajută să-ți îmbunătățești percepția pe care o ai asupra propriei persoane?
- Intimitate romantică. Te simți satisfăcută de nivelul de intimitate romantică din viața ta?
- Ajutor (atât informațional, cât și practic). La cine apelezi dacă ai nevoie de informații sau ajutor să rezolvi o problemă practică (de exemplu, să plantezi un copac, să-ți repari conexiunea la WiFi etc.)
- Distracție și relaxare. Cine te face să râzi? Pe cine suni atunci când vrei să vezi un film sau să pleci într-o excursie? Cine te face să te simți relaxată?
Printr-un simplu exercițiu, poți afla dacă relațiile importante din viața ta îți oferă toate acestea, și anume: pe o coală de hărtie, desenează un tabel cu opt coloane: prima pentru numele celor din viața ta, restul pentru cele 7 elemente cheie menționate mai sus. Adaugă semnul plus (+) în coloana adecvată dacă o relație îți oferă acel tip de susținere și semnul minus (-) dacă din relație lipsește acel tip de suport. Totodată, este în regulă dacă unele dintre relații nu îți oferă toate cele șapte tipuri de susținere, potrivit andreearaicu.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!