Comoară de pe vremea romanilor, găsită de un bărbat din Dolj. Câți bani ar putea primi norocosul

O adevărată comoară de pe vremea Imperiului Roman a fost descoperită de un bărbat din Dolj, Stelian Chiriac. Norocosul și-a achiziționat la începutul anului un detector de metale, iar întâmplarea face că după doar câteva căutări, a descoperit cel mai mare tezaur monetar care a fost găsit în județul Dolj, în ultimii 60 de ani.

Cel mai mare tezaur monetar care a fost găsit în județul Dolj, în ultimii 60 de ani / Foto: Facebook
Cel mai mare tezaur monetar care a fost găsit în județul Dolj, în ultimii 60 de ani / Foto: Facebook

În localitatea Padea, comuna Drănic, Stelian Chiriac a găsit, cu un detector de metale, 1.168 de monede romane din argint, cel mai mare tezaur monetar care a fost găsit în județul Dolj, în ultimii 60 de ani, și al doilea tezaur monetar ca mărime care va ajunge în colecția Muzeului Olteniei.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a declarat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei, relatează Adevărul.ro.

Conform legii, monedele vor ajunge la muzeu în 18 luni, timp în care experții, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat, vor preleva probe de sol din teren. Vor fi expertizate după ce vor fi curățate, ca în final să se întocmească un raport.

Cu ce sumă se va alege norocosul

De asemenea, norocosul care a dat peste această comoară, Stelian Chiriac, un afacerist din comuna Gârcina, localitate din imediata apropiere a oraşului Piatra Neamţ, ar urma să primească între 30 și 45% din valoarea pieselor de tezaur.

„Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem”, a mai adăugat Radu Dumitrescu.

Stelian Chiriac conduce o societate de construcţii. Citind despre descoperiri ale unor nemţeni „înarmaţi“ cu detectoare, el a devenit pasionat de arheologie și și-a achiziționat, la rândul său, unul, însă, nu de ultimă generaţie, ci unul ieftin, la începutul anului (ianuarie). După ce a obţinut autorizaţia de la Poliţia Neamţ pentru a-l folosi și după vreo şase-şapte căutări prin împrejurimile localităţii de domiciliu, a dat peste comoară pe 12 martie, duminică.

Astfel, aproape de drumul naţional Piatra Neamţ, la poalele pădurii de pe dealul Balaurul, bărbatul a dat peste un vas de tezaurizare în care se aflau 190 de denari romani, pe care sunt bătute chipurile unor cunoscuţi împăraţi: Traian, Vespasian şi Domiţian.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net