Conacul unde a fost filmat „Tănase Scatiu”, ridicat în urmă cu mai bine de 200 de ani, a fost lăsat în paragină. Cândva era o superbă bijuterie arhitecturală

Un conac, aflat pe lista monumentelor istorice din anul 2004 și unde a fost filmat, în anul 1976, „Tănase Scatiu“, zace de veacuri sub nepăsarea oamenilor. Cândva, o superbă bijuterie arhitecturală, în prezent, o ruină ce a devenit adăpost pentru câini şi beţivani. Vorbim, bineînțeles, despre conacul din comuna doljeană Coţofenii din Faţă, ridicat în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Conacul în care s-a filmat „Tănase Scatiu“ zace în ruină şi anonimat / foto: Adevărul.ro
Conacul în care s-a filmat „Tănase Scatiu“ zace în ruină şi anonimat / foto: Adevărul.ro

Conacul de la Coţofenii din Faţă, unde, în 1976, a fost filmat „Tănase Scatiu“, ar fi putut fi un obiectiv turistic important al Olteniei, dar a ajuns o ruină. Pe vremea comuniştilor, conacul a fost CAP, iar din anul 2004, este pe lista monumentelor istorice. Imobilul construit în urmă cu 200 de ani este acum în paragină, fiind adăpost pentru câini şi beţivani.

Cum am menționat, în 1976, a fost ales ca decor de film, producția „Tănase Scatiu”, după romanul omonim al lui Duiliu Zamfirescu, pentru arhitectura sa specială şi pentru poziţionarea pe care o are. Localnicii din comuna doljeană Coţofenii din Faţă au mărturisit că după filmări, nimănui nu i-a mai păsat de soarta conacului.

„Ne-am dori să fie reabilitat şi pus în valoare aşa cum merită”

„Este păcat că acest conac care face parte din istorie a fost lăsat în paragină. În anul 1976, un regizor din Bucureşti a venit şi a făcut un film aici la noi în zonă. La vremea respectivă era agitaţie mare în localitate, iar actori de renume din Bucureşti se plimbau pe uliţele din sat. Din păcate, acum imobilul este acum în paragină, însă din câte am înţeles a fost revendicat în anii '90 de un mandatar al moştenitorilor. Pentru noi acest conac are o însemnătate istorică şi ne-am dori să fie reabilitat şi pus în valoare aşa cum merită.

Clădirea a fost construită în stil englezesc, are un labirinit, dar şi multe încăperi în care te poţi pierde cu uşurinţă. Sub pământ este un tunel care are o ieşire secretă, dar până acum nu a fost găsit. Regizorul Dan Piţa pur şi simplu a fost fascinat de acest loc pentru că semăna exact cu cele descrise în roman de Duiliu Zamfirecsu“, spunea cu ceva timp în urmă un localnic din comuna doljeană Coţofenii din Faţă, potrivit Adevărul.ro.

Imobilul, situat la 20 de kilometri de Craiova, care se află din anul 2004 pe lista monumentelor istorice protejate, cu toate că este într-o stare deplorabilă, încă îi impresionează pe trecători.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
codex da vinci
index png
cafea turceasca istock jpg
gandac puturos jpg
sofer somn obosit shutterstock png
caine Foto Ilegis jpg
wizz air pixabay jpg
Padure Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net