Cât costă un conac al unui apropiat al Regelui Carol al II-lea. Proprietatea scoasă la vânzare este aproape de București

Recent, filiala din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe glob, a scos la vânzare un conac din comuna argeșeană Budeasa, deținut în trecut de un influent și apreciat om de afaceri din perioada interbelică, Nicolae Tabacovici, bun prieten cu Nicolae Titulescu și cu Brătianii.

„Conacul Tabacovici”,  scos la vânzare / foto: Sotheby's
„Conacul Tabacovici”, scos la vânzare / foto: Sotheby's

„Conacul Tabacovici” a fost ridicat în jurul anului 1930 de către influentul și apreciatul om de afaceri din perioada interbelică Nicolae Tabacovici. Situată în comuna argeșeană Budeasa, clădirea are o suprafață de 267 de metri pătrați și patru camere, iar terenul aferent are 3.300 metri pătrați. Imobilul a fost scos la vânzare pentru suma de 80.000 de euro.

Construcția în sine este solidă, pe două laturi care se unesc într-un corp în formă de turn la colț, cu puține deschideri pentru ferestre, o zgârcenie care face ca întreaga clădire să amintească într-o oarecare măsură de cule, acele locuințe fortificate specifice sudului țării. Intrarea în casă, de pe platforma dintre stâlpii robuști și rotunzi, oferă o notă de noblețe întregii clădiri”, spun reprezentanții Sotheby's România.  

Cine a fost Nicolae Tabacovici

Nicolae Tabacovici (1881-1973), cel care a construit conacul de la Budeasa, a urmat cursurile și a absolvit Universitatea din Leipzig. A fost unul dintre directorii faimoasei bănci Marmorosch Bank și s-a numărat printre apropiații și oamenii de încredere ai Regelui Carol al II-lea și ai Elenei Lupescu. La insistența suveranului, Nicolae Tabacovici a fost numit președintele Consiliului de Administrație la Căile Ferate Române.

Omul de afaceri a fost bun prieten și cu Nicolae Titulescu, fiind, de asemenea, foarte apropiat de Ionel și Vintilă Brătianu, Titu Maiorescu și Iuliu Maniu.

În comuna Budeasa, situată la doar 120 de kilometri de București, există patru monumente arhitecturale istorice de interes național: casa Hagi Tudorache (secolul al XVIII-lea), curtea boierilor Budișteanu (secolele XVI-XIX), biserica dedicată Adormirii Maicii Domnului și biserica Sfântul Nicolae (ambele din secolul al XVIII-lea).

Între 19 octombrie și 8 noiembrie 1714, comuna din Argeș l-a găzduit pe Regele Carol al XII-lea al Suediei, care se întorcea în patrie din Imperiul Otoman. În cele trei săptămâni, monarhul s-a cazat la conacul boierului Budișteanu, aflat acum în comuna Budeasa.

Din ordinul domnitorului Ştefan Cantacuzino, el a fost însoțit de marele vornic Radu Popescu, unul dintre cronicarii vremii, pe întreaga perioadă petrecută în Ţara Românească. Deşi traversarea Ţării Româneşti era programată în şapte zile, şederea de aproape trei săptămâni a regelui suedez la Piteşti a fost motivată, printre altele, de aşteptarea paşapoartelor de intrare în Imperiul Austro-Ungar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net