Ce au descoperit experții în scrisoarea împăratului Carol al V-lea. Codul secret a fost descifrat cu greu după cinci secole

Un cod vechi de cinci secole a fost descifrat de o echipă de cercetători din Franța, care au reușit, astfel, să descopere un complot francez, prin care se încerca uciderea împăratului Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei, Carol al V-lea.

Scrisoarea datează din 1547 / foto: Biblioteca Stanislas
Scrisoarea datează din 1547 / foto: Biblioteca Stanislas

Carol al V-lea a fost, fără doar și poate, unul dintre cele mai influente personaje istorice ale secolului XVI, iar destinul întregului continent european a fost în mâinile sale. De-a lungul domniei sale de 40 de ani, împăratul a domnit peste teritorii vaste din Europa de Vest, cât și din America. Iar o echipă de cercetători din Franța, de la laboratorul din Loria, a reușit să descifreze o epistolă scrisă în 1547, chiar de către împărat, către ambasadorul său din Franța.

Experții au avut nevoie de 6 luni pentru a sparge codul folosit, iar specialiștii au putut afla că în scrisoare este menționat chiar și un complot de asasinare a împăratului, care ar fi fost pregătit în Franța. Relațiile dintre Carol al V-lea și Francis I, suveranul francez, erau tensionate, iar ambii au încercat prin orice mijloace să slăbească puterea celuilalt.

Experții au avut nevoie de 6 luni pentru a descifra scrisoarea

Experții care au descifrat codul și-au dat seama că în scrisoare existau familii distincte de 120 de simboluri, iar Carol al V-lea chiar înlocuise unele cuvinte întregi cu doar un singur simbol. În plus, vocalele care urmau consoanelor fuseseră, de asemenea, înlocuite cu simboluri, specialiștii speculând că ar fi putut exista o inspirație din limba arabă, pentru acest cod.

Scrisoarea împăratului către Jean de Saint-Mauris a supraviețuit în colecția bibliotecii Stanislas, Nancy, vreme de 5 secole. Cecile Pierrot, criptograful care a făcut tot posibilul pentru a descifra textul, a auzit pentru prima dată despre existența acestui document în anul 2019.

Cu toate acestea, el nu a reușit să găsească scrisoarea decât în 2021, mărturisind că munca de descifrare a fost laborioasă și de lungă durată. Acum, cercetătorii speră să mai găsească și alte scrisori de acest fel, pentru a putea înțelege mai bine domnia lui Carol al V-lea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net