Viața de film a unei mari artiste din România. A fost interzisă la TV de comuniști, s-a măritat de două ori și are o carieră de 50 de ani: „Oamenii mă comparau cu Nana Mouskouri"

Gina Pătrașcu, o voce inconfundabilă și o prezență emblematică pe scena muzicală românească, are o poveste de viață demnă de un roman. Deși a fost comparată adesea cu celebra cântăreață Nana Mouskouri, Gina a avut o carieră și un destin marcat de momente dificile, inclusiv interdicții, pierderi personale și provocările cenzurii comuniste.

Gina Pătrașcu.
Gina Pătrașcu.

Interzisă la TV de regimul comunist

Deși talentul ei era incontestabil, regimul comunist nu a fost blând cu Gina Pătrașcu. Artista a fost interzisă la televiziune timp de un an și jumătate, fără să primească niciodată o explicație clară. Chiar și așa, ea nu a renunțat la pasiunea sa pentru muzică. Gina a continuat să cânte, să urce pe scenă și să bucure publicul cu vocea sa, chiar dacă trebuia să respecte reguli stricte impuse de cenzură.

Cenzura era o parte a regimului comunist. Noi, artiștii, eram trecuți prin comisii de vizionare. Textele trebuiau să fie tematice, ținuta sobră, iar bijuteriile cât mai puține sau deloc”, a povestit artista într-un interviu. Deși Gina respecta aceste norme, a fost totuși exclusă din emisiuni din motive absurde, precum faptul că purta ochelari, detaliu considerat „prea intelectual”.

O carieră de succes și trofeul de la Mamaia

Cariera Ginei Pătrașcu a atins noi culmi odată cu participarea la celebrul concurs „Steaua fără nume”, unde a fost remarcată ca „solista cu ochelari”. În 1983, a câștigat trofeul la secțiunea Interpretare de la Festivalul Mamaia, o realizare care i-a consolidat poziția în industria muzicală din România.

Însă viața ei profesională a fost marcată de momente dificile. Un astfel de episod s-a petrecut în 1987, când și-a pierdut sora la doar 28 de ani. Deși era devastată, Gina a trebuit să susțină trei spectacole la Sala Polivalentă, după care a plecat să-și înmormânteze sora.

Un nou început în Germania și regretele vieții

După ce s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț, Ștefan Toma, Gina Pătrașcu a decis să părăsească România și să se stabilească în Germania împreună cu fiica ei, Ilinca. Deși a făcut acest pas pentru a-i oferi fiicei sale șansa de a studia în condiții mai bune, Gina mărturisește astăzi că regretă plecarea din România.

N-aș mai pleca niciodată din România. Ăsta a fost unul dintre regretele mele”, a spus artista pentru revista Viva!. Ilinca, fiica ei, a excelat în Germania, devenind șefa de promoție la Bacalaureat și urmând studii de psihologie la Berlin și Heidelberg, unde a primit Magna Cum Laudae.

„Am cântat și când sufletul meu era zdrobit"

Gina Pătrașcu a pierdut pe parcursul vieții multe persoane dragi, inclusiv pe cel de-al doilea soț, Ștefan Toma, cu care a fost căsătorită timp de mulți ani. Cu toate acestea, nu a renunțat niciodată la pasiunea ei pentru muzică, continuând să cânte și să fie activă pe scenă, chiar și în momentele cele mai grele.

Am cântat și când sufletul meu era zdrobit. Am cântat și când mi-am pierdut sora, pentru că publicul este o parte din viața mea și nu pot să îl dezamăgesc”.

O carieră de 50 de ani și comparația cu Nana Mouskouri

Anul viitor, Gina Pătrașcu va sărbători 50 de ani de carieră, un parcurs impresionant într-o industrie care a trecut prin multiple transformări. Încă de la debut, vocea și stilul său au fost comparate cu cele ale cântăreței grecești Nana Mouskouri, datorită ochelarilor săi care au devenit un simbol al imaginii sale.

Oamenii mă comparau cu Nana Mouskouri, dar eu eram doar eu. Am avut norocul să fiu telegenică, m-a iubit camera și am trecut sticla”, spune Gina cu modestie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iulia Albu jpg
banner Viva
pepe
image png
image png
maria dragomiroiu si sotul bebe mihu 4 webp
cub alin oprea larisa uță png
printele din olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net