Conacul unuia dintre cei mai mari patrioţi români revine la viață. Aici s-a decis unirea Moldovei cu Ţara Românească

Ultima actualizare:

Renumitul conac din Galați, al marelui patriot Costache Negri este reabilitat cu bani de la Ministerul Culturii. Se pare că încetul cu încetul, acesta își va recăpăta strălucirea și frumusețea de pe vremuri. Investiția de restaurare nu este deloc una infimă, iar lucrările au început deja.

Conacul lui Costache Negri, reabilitat / Foto: CJ Galați-Adevărul.
Conacul lui Costache Negri, reabilitat / Foto: CJ Galați-Adevărul.

Conacul lui Costache Negri, reabilitat din banii Ministerului Culturii

Conacul lui Costache Negri se află în județul Galați și a fost construit în secolul XIX, devenit apoi muzeu. A fost vizitat de fel și fel de personalități, precum Mihai Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri. Clădirea este acum restaurată cu bani primiți de la Ministerul Culturii, iar în viitorul apropiat va reveni la viață. Acolo a avut loc Mica Unire, un eveniment important în istoria românilor.

„Conacul lui Costache Negri (Conacul de la Mânjina) își recapătă, pas cu pas, frumusețea de odinioară, de acum aproape 200 de ani, în cadrul unei ample investiții de restaurare.Se lucrează la impermeabilizarea noului acoperiș și la restaurarea elementelor din lemn. Conacul se află în localitatea Costache Negri, care până în 1908 a purtat numele de Mânjina”, a transmis Costel Fotea, prețedintele CJ Galați, potrivit adevărul.

Interiorul conacului / Foto: CJ Galați-Adevărul
Interiorul conacului / Foto: CJ Galați-Adevărul

Ce s-a întâmplat cu conacul după moartea patriotului Costache Negri

Costache Negri a fost deputat, pârcălab și diplomat pe lângă curțile europene. În conacul său se țineau întâlniri de taină ale generației care a luptat pentru Unirea Principatelor. Printre aceștia se numără: Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu și Mihai Kogălniceanu.

La acea vreme, reședința se întindea pe o suprafață de 16.422 metri pătrați, fiind declarată o locuință boierească. De asemenea, clădirea era construită în stilul unei case țărănești din Moldova.

Costache Negri a decedat în 1876, la vârsta de 64 de ani. După moartea lui, conacul s-a numit „Costache Negri”, iar ulterior, clădirea a fost amenajată ca muzeu, purtând numele de „Casa memorială Costache Negri”. În 1943 a  fost declarată monument istoric, iar abia în 1968 a devenit oficial muzeu. Conacul are 7 săli în care se regăsesc piese de artă decorativă, mobilier, cât și alte bunuri culturale cu valoare memorială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
banner Târg
dogs 7993595 1280 jpg
l intro 1657232626 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net