Conacul unuia dintre cei mai mari patrioţi români revine la viață. Aici s-a decis unirea Moldovei cu Ţara Românească
Renumitul conac din Galați, al marelui patriot Costache Negri este reabilitat cu bani de la Ministerul Culturii. Se pare că încetul cu încetul, acesta își va recăpăta strălucirea și frumusețea de pe vremuri. Investiția de restaurare nu este deloc una infimă, iar lucrările au început deja.
Conacul lui Costache Negri, reabilitat din banii Ministerului Culturii
Conacul lui Costache Negri se află în județul Galați și a fost construit în secolul XIX, devenit apoi muzeu. A fost vizitat de fel și fel de personalități, precum Mihai Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri. Clădirea este acum restaurată cu bani primiți de la Ministerul Culturii, iar în viitorul apropiat va reveni la viață. Acolo a avut loc Mica Unire, un eveniment important în istoria românilor.
„Conacul lui Costache Negri (Conacul de la Mânjina) își recapătă, pas cu pas, frumusețea de odinioară, de acum aproape 200 de ani, în cadrul unei ample investiții de restaurare.Se lucrează la impermeabilizarea noului acoperiș și la restaurarea elementelor din lemn. Conacul se află în localitatea Costache Negri, care până în 1908 a purtat numele de Mânjina”, a transmis Costel Fotea, prețedintele CJ Galați, potrivit adevărul.
Ce s-a întâmplat cu conacul după moartea patriotului Costache Negri
Costache Negri a fost deputat, pârcălab și diplomat pe lângă curțile europene. În conacul său se țineau întâlniri de taină ale generației care a luptat pentru Unirea Principatelor. Printre aceștia se numără: Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu și Mihai Kogălniceanu.
La acea vreme, reședința se întindea pe o suprafață de 16.422 metri pătrați, fiind declarată o locuință boierească. De asemenea, clădirea era construită în stilul unei case țărănești din Moldova.
Costache Negri a decedat în 1876, la vârsta de 64 de ani. După moartea lui, conacul s-a numit „Costache Negri”, iar ulterior, clădirea a fost amenajată ca muzeu, purtând numele de „Casa memorială Costache Negri”. În 1943 a fost declarată monument istoric, iar abia în 1968 a devenit oficial muzeu. Conacul are 7 săli în care se regăsesc piese de artă decorativă, mobilier, cât și alte bunuri culturale cu valoare memorială.