Cine a fost marea iubire a lui Vasile Alecsandri. I-a fost slujnică, s-a însurat cu ea la 55 de ani și i-a murit în brațe

Ultima actualizare:

Vasile Alecsandri, una dintre cele mai importante figuri literare ale României, a trăit o poveste de dragoste intensă și tragică alături de Elena Negri, femeia care a fost marea iubire a vieții sale. Relația lor a fost marcată de momente de bucurie, dar și de o durere profundă care l-a influențat pe poet în creațiile sale literare.

Vasile Alecsandri. Foto: arhiva.
Vasile Alecsandri. Foto: arhiva.

Cum s-au cunoscut cei doi

Elena Negri și Vasile Alecsandri s-au cunoscut în tinerețe, prin intermediul fratelui Elenei, Costache Negri, care era un bun prieten al poetului. Prima lor întâlnire a avut loc în 1844, la o serată în casa lui Costache la Mânjina. Alecsandri, la doar 23 de ani, era descris ca un tânăr de o frumusețe melancolică, marcată de pierderea mamei sale. Elena, la rândul ei, era o tânără admirată în cercurile aristocratice ale Moldovei, distinsă și elegantă.

Vrăjit de frumusețea Elenei, Alecsandri a fost rapid cucerit de tânăra care a fost prima femeie din aristocrația Moldovei ce i-a apreciat sincer talentul și i-a susținut opera. Nicolae Petrașcu, în lucrarea sa „Icoane de lumină”, descrie întâlnirile lor și fascinația poetului pentru Elena, subliniind cât de compatibili erau cei doi.

Elena a descoperit că suferea de o boală gravă la plămâni

După întâlnirea inițială, Elena l-a invitat pe Alecsandri la moșia familiei sale de la Blânzi, unde cei doi au petrecut timp împreună și și-au făcut planuri de căsătorie. Totuși, fericirea lor a fost umbrită de descoperirea unei boli grave de plămâni de care suferea Elena. Medicii i-au recomandat să petreacă o perioadă într-un climat mai cald, astfel încât Elena a plecat în Italia.

Deși inițial Alecsandri nu a putut să o însoțească, dorul de ea l-a determinat să plece după doar o lună ca să-i fie alături. Reuniți la Veneția în toamna anului 1846, au trăit două luni de iubire intensă, continuând să-și facă planuri de căsătorie. Poetul o alinta pe Elena cu numele de „Ninita” și visa să aibă un fiu împreună, pe care să-l boteze Amiral.

Iubita lui Alecsandri a murit pe un vapor, în brațele acestuia

Din nefericire, starea de sănătate a Elenei s-a înrăutățit. Alecsandri a decis să o ducă într-o zonă mai caldă a Italiei, însă boala ei s-a agravat în timpul călătoriei. În drum spre Sicilia, la Neapole, Elena a fost îmbarcată pe un vapor cu destinația Moldova, în speranța că întoarcerea acasă îi va îmbunătăți starea. Elena Negri a murit însă pe vapor, la Istanbul, în brațele iubitului ei. A fost înmormântată în curtea unei biserici grecești din Pera.

Alecsandri a fost profund afectat de pierderea ei, suferința lui transpunându-se în creațiile sale poetice. În memoria iubitei sale, el a scris unele dintre cele mai frumoase poezii de dragoste, printre care „Steluța” și „Ursita mea”.

La cinci ani după moartea Elenei, gândul său era încă la ea, așa cum reiese dintr-o scrisoare trimisă prietenului său Nicolae Bălcescu. În această scrisoare, Alecsandri își exprima durerea și dorința ca mormântul Elenei să fie vizitat și onorat cu flori.

Chiar dacă mai târziu s-a recăsătorit și și-a întemeiat o familie, Alecsandri a continuat să considere că Elena Negri i-a fost ursita, dragostea vieții sale. Poemele dedicate ei rămân o mărturie a unei iubiri intense și tragice, ce a influențat profund literatura română.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net