Creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor, descoperită pe fundul mării

În adâncurile mării, o echipă de cercetători din sudul Chinei a descoperit recent o creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor - un vierme plat marin care se remarcă prin prezența sa neobișnuit de mulți ochi.

Mare. Foto: arhiva.
Mare. Foto: arhiva.

Când a avut loc această descoperire

Această descoperire remarcabilă a avut loc în timpul unei expediții la malul mării în Huidong, o regiune situată în sudul Chinei, în anul 2023. Cercetătorii au fost încântați să găsească trei exemplare ale unei specii necunoscute până atunci, care ulterior a fost denumită Prosthiostomum huidongense sau, mai simplu spus, viermele plat marin Huidong.

Studiul recent, publicat în revista specializată Zoosystematics and Evolution, detaliază caracteristicile uimitoare ale acestei noi specii. Viermii plați marini Huidong sunt creaturi mici, cu o lungime de aproximativ jumătate de centimetru. Ei au corpuri alungite, de formă ovală, cu capete rotunjite, iar culoarea lor rozalie le conferă un aspect distinctiv în mediul marin.

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale acestor creaturi este numărul lor impresionant de ochi. Potrivit cercetătorilor, viermii plați marini Huidong au cel puțin 170 de ochi, dintre care cei mai mulți sunt grupați într-o bandă în formă de curcubeu în apropierea părții superioare a capului lor. Restul ochilor sunt dispusi într-o forma de "V" inversat.

Ce a relevat analiza ADN

Viermii plați marini Huidong
Viermii plați marini Huidong

Această descoperire nu este doar remarcabilă din punct de vedere al aspectului exterior al creaturii, ci și din perspectiva evoluției și diversității vieții marine. Viermele plat marin Huidong face parte dintr-un grup de organisme numite policladi, care sunt recunoscuți pentru rolul lor important în ecosistemul marin, fiind prădători importanți.

Identificarea și clasificarea acestei noi specii au fost posibile datorită analizei atente a caracteristicilor fizice și genetice ale acestor creaturi. Analiza ADN a relevat că noua specie prezintă o diferență genetică semnificativă față de alte specii înrudite, ceea ce confirmă unicitatea și importanța acestei descoperiri.

Astfel, această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra diversității vieții marine și evidențiază încă o dată cât de multe minuni ascunse pot fi descoperite în adâncurile oceanului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net